Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Момчето с аутизъм, което построи "Титаник"

Момчето с аутизъм, което построи "Титаник"

Момчето с аутизъм, което построи "Титаник" - изображение

Това е необикновената история на един макет, направен от "Лего". Първо е редно да отбележим, че това е най-голямото копие на кораба "Титаник" строено някога от елементи на популярния конструктор. За репликата са използвани близо 65,000 пластмасови тухлички. Моделът впечатлява и с размерите си - той е с дължина от 8 метра, висок е 1,5 и е с ширичина 1,2 метра. 120 тубички с лепило държат парченцата заедно. 700 часа или 11 месеца са били необходими за завършването на мащабния проект. Макетът на презокеанския лайнер скоро завърши успешното си пътуване от Исландия до САЩ, като преди това е акостирал в Германия, Норвегия и Швеция.

Всичко това са факти, които привличат вниманието, но те биха загубили смисъл, ако не разкажем повече за създателя на уникалния макет. Запознайте се с Бриняр Карл Бигисон. Едно момче с диагноза аутизъм. Дете, чиято любов към конструирането дава криле на фантазията му. Един мечтател, който преодолява ограниченията. Дете, чиято мащабна идея е получила нужната подкрепа, за да преобърне целия му свят.

Бриняр започва проекта, когато е едва на 10. 5 години по-късно целият свят знае прякора му - "лего момчето". Днес Бриняр е вече на 15, но да построи модела на мечтите си е само началото на вдъхновяващата му история. Днес тийнейджърът е давал десетки интервюта, участвал е в популярната платформа TEDx, за да разкаже историята на своето пътуване през "аутистичната мъгла", пише книга и е инициатор на сайт, целящ да мотивира децата като него да следват мечтите си. Всичко това е постигнато само с "вяра, подкрепа и увереност".

"Бях напълно неспособен да общувам, когато започнах проекта, а сега стоя на сцената и давам интервюта. Това ми даде увереност. Когато започнах процеса на строене, имах нужда от човек, който да ми помага в училище и във всяка ежедневна дейност, но днес мога да се справя сам. Имах възможността да пътувам, да изследвам и да се срещам с чудесни хора", разказва Бриняр.

Пред огромна публика по време на участието си в TEDx момчето разказва уверено историята си, предизвиквайки усмивката на всички, които го слушат. Бриняр признава, че не знае какво е да си нормален, каквото и да значи това, но се стреми да бъде именно такъв - едно нормално дете. По думите му всеки от нас има свой "x фактор" - нещото, което ни прави уникални и специални. Конструирането му помага да намери своя едва на 10. Тази мисъл го вдъхновява да напише и книгата си с това заглавие - "My Autistic X Facor" ("Моят Аутистичен Х фактор").

Момчето знае, че за аутизма няма лек, но споделя, че и да има едва ли би се възползвал от него. Той избира да вярва, че тази диагноза е едно от нещата, които го прави специален. По думите му за него е достатъчно светът да го приеме такъв, какъвто е - различен, но и уникален. Бриняр е убеден, че мечтите могат да се превърнат в реалност - стига да не се отказваме, каквито и да са препятствията по пътя ни. Той се надява неговата история да е пример и за други деца по света, които да повярват в себе си и в способностите си.

Един много важен човек за Бриняр без когото той не би се справил е неговата майка Бярни Лудвикдотир. Нейният съвет към родителите е да слушат децата си независимо колко мащабна и невероятна е мечтата или целта им.
"Просто слушайте внимателно и им дайте подкрепата, от която се нуждаят. Това може да е най-хубавото нещо, което някога сте правили за тях", казва Бярни.
Тя се надява историята на синът й да дава надежда на всички родители, чиито деца са в аутистичния спектър. Бярни споделя, че познава добре чувството да не знаеш какво бъдеще очаква детето ти и как то ще се справи с всички трудности по пътя си преди да се превърне в един нормално функциониращ гражданин. Историята на Бриняр, обаче, доказва че е напълно възможно децата с аутизъм да преодолеят тези пречки.

А относно конструирането с "Лего" - "Титаник" ще остане първият и последен мащабен проект на Бриняр. Той споделя, че любопитството, което е развил към плавателните съдове като дете го води към следващата му мечта - да стане капитан на кораб. Дотогава той се стреми да достига до колкото се може повече деца по света и чрез сайта си, за да им дари част от своята вяра, че всеки е способен да открие своя неповторим x фактор.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: www.scmp.com, www.theguardian.com, www.cbsnews.com
Снимка: www.theguardian.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория