Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Морето лекува псориазис, планината - алергодерматози

Морето лекува псориазис, планината - алергодерматози

Морето лекува псориазис, планината - алергодерматози - изображение

С многообразието и големия брой от топли минерални извори, находища с лечебна кал, с многобройните природни и климатични дадености, които има нашата страна, България се превръща в добра дестинация за здравен туризъм.

Климатотерапията е един от доказаните и стари методи за лечение на различни заболявания, а страната ни може да предложи много в това отношение. Разполагаме с 4 сезона, 15 климатични морски курорта, 48 планински и 38 балнеолечебни. Водата в тях е с различен химичен състав и температура. Дерматологът, венеролог и специалист по климатотерапия д-р Иван Богданов коментира, че българските специалисти са едни от пионерите, които прилагат климатолечение при пациенти с псориазис, начин, по който се облекчават симптомите им. Още от началото на 50-те години на миналия век дерматолозите постигали добри резултати, когато изпращали страдащите от кожното заболяване в Тузлата край Балчик. Слънцето, морската вода и минералният извор там оказват благотворно влияние върху пациенти с псориазис. Към тях може да се прибавят калолечебницата и солената, лиманна вода.

Д-р Богданов обяснява, че морето е препоръчително за хора с псориазис и атопичен дерматит, планината е подходяща за страдащи от алергодерматози. Започва ориентирането към използването на природните дадености на нашата страна и дори се организират групи за деца за практикуване на планинско климатолечение в Рила на Белмекен. Над 2000 м организмът започва да отделя по естествен път хормони, които действат противовъзпалително и се отразяват отлично при уртикария, атопичен дерматит и др.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: insightguides.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИнтервютаЛюбопитноЛеченияВидеоАлт. медицинаТестовеЗдравни проблемиНовиниЗдравни съветиОрганизацииБотаникаХранене при...Клинични пътекиПсихологияИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлСпециалистиДиетиГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината