Морето лекува псориазис

Морето лекува псориазис - изображение

Отдавна е забелязано, че болните от псориазис се чувстват много по-добре след отпуск на море или в по-топлите и слънчеви курорти. Хората с тази упорита кожна болест най-бързо се повлияват от агресивното слънце, каквото е например това на Мъртво море. Може би не знаете, но лечебната кал и лечебната сол от това море играят доста по-слаба роля, отколкото самото слънце.

През последните години бяха разработени специални методики по фитотерапия, при които се използва ултравиолетово облъчване. Най-често се прилага т.нар. ПУВА-терапия. При нея "изкуствено слънце", излъчващо ултравиолет от спектър А, се съчетава с назначаване на т.нар. псоралени - вещества, засилващи чувствителността към ултравиолетовите лъчи.

Методът дава добри резултати и вече се прилага не само при псориазис, но и при екзема, витилиго, както и някои други дерматози и гъбовидна микоза - това е злокачествено заболяване на лимфната тъкан, при което се засяга и уврежда кожата.

Факт е, че "изкуственото слънце" се контролира по-лесно от естественото. То по-лесно се дозира, регулирайки интензивността на лъчите. Освен това е по-подходящо за локално лечение, т.е. такова, което е насочено само върху определени зони от тялото.

Но естественото слънце, както и преди, е полезно при всички подобни заболявания. Може и да не е така лесно контролируемо като изкуственото и неговият лечебен ефект да не е така мощен, но все пак помага - не позволява да възникват обостряния и подобрява протичането на болестта. Имайте предвид, че дори и при псориазиса не е нужно да прегаряте под преките слънчеви лъчи. Ако прекалите - това е сериозна травма на кожата.

За Framar.bg: вестник Доктор

2.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Морето лекува псориазис
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival