Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Науката в помощ на здравословния тен

Науката в помощ на здравословния тен

Науката в помощ на здравословния тен - изображение
Здравословен тен? Популярният израз съдържа всъщност противоречие - тъй като тенът винаги е признак за предозирано ултравиолетово лъчение. Новите стандарти, повишената култура при излагане на слънце и съвременните слънцезащитни продукти обаче са на път да превърнат противоречието в норма. Тонираната кожа действително може да остане свежа, здрава и красива. Как?

Слънцето има магнетична сила - само един поглед към него предизвиква усмивка на лицето. Природата обаче не ни е дала достатъчна защита към радииращата ултравиолетови лъчи ярка звезда. Освен че сме с ограничен лимит по рождение, всеки вид нефилтрирано UV-лъчение може да доведе до сериозни поражения по тялото ни - от преждевременно стареене на кожата, пигментни петна и бръчки до злокачествени образувания. В което няма нищо радостно.

От изследователските лаборатории обаче идват добри новини. Козметичните фармацевтични компании не представят нови филтърни системи през този сезон - според настоящото научно ниво технологиите им очевидно не могат да бъдат подобрени - за сметка на това акцентът е върху новите текстури. "Ако към един крем бъде добавен слънчев филтър, той става лепкав и много трудно се разпределя равномерно по кожата"- казва д-р Оливър Доусет, ръководител на изследователска лаборатория в Ланчестър. А това е неприемливо! Затова, изправени пред новото предизвикателство, Формулните експерти хвърлиха усилията си в тази посока.

Резултатът е създаването на един универсален разтвор: слънцезащитният филтър, независимо колко силен, може да бъде вече еднакво добре смесван с масла, леки емулсии или плътни кремове, които позволяват бързо, лесно и равномерно разпределяне по кожата, както е при продуктите за всекидневна грижа. Само типичната миризма на крема за слънце издава разликата. Пробив както за учените, така и за многобройните консуматори на козметичната слънцезащитна индустрия. Модерната слънчева защита обаче не се ограничава само с предпазване от ултравиолетовото лъчение, но стимулира също възстановителните механизми на кожата, за да могат уврежданията да бъдат навреме поправени. Ето някои от най-новите научни познания, които могат да направят слънчевия тен действително здравословен.

Завръщането на маслата

От дълго време се считаха за неуспешен слънцезащитен продукт, окачествяван по-скоро като "средство за печене" - и то съвсем уместно, като се има предвид, че качествена защита от слънчево олио човек трудно можеше да очаква. Благодарение на усърдните лабораторни опити в последните години обаче, това стана възможно: високи фактори като 20, 30 и дори 40 се крият вече и в маслените текстури. Освен това модерните слънцезащитни масла бързо попиват, не са мазни и правят кожата изключително еластична.

Мощна клетъчна защита

Врагът си има име: свободни радикали. Агресивните молекули възникват под въздействие на ултравиолетовата светлина, атакуват клетъчното ДНК и могат да доведат впоследствие до бръчки или рак. Ефективни защитници срещу свободните радикали са антиоксидантите като витамините Е, С и бета-каротин, цинкът, резвератролът, някои флавоноиди. Междувременно в науката се знае точно в каква комбинация трябва да се използват, за да могат оптимално да вършат работата си. "В бъдеще слънчевата защита все по-често ще се свързва с темата за инфрачервеното лъчение. То ускорява стареенето на кожата и досега инфрачервените лъчи се филтрираха посредством антиоксиданти. Защитата като цяло обаче става по-глобална и тя далеч не включва само слънцето. Също промишленото, никотиновото и озоновото замърсяване са вредни" - каза проф. Ян Крутман от изследователския отдел за медицина на околната среда към института Лайбниц в Дюселдорф.

Предпазващ тен

Най-красивият аксесоар за лятото е нежният бронзов тен и съвременните слънцезащитни продукти позволяват той да бъде постигнат по-бързо и по-лесно от всякога. Това става възможно с помощта на активни съставки, които активират собствения пигмент на кожата меланин, чиято функция е именно да предпазва кожата. "Меланинът е UV-абсорбатор и успоредно с това антиоксидант. Така той може от една страна да предпазва клетъчните ядра, а от друга клетките от свободни радикали", - казва д-р Катя Варнке от развойно продуктово звено в Байерсдорф. Подобни меланинови стимулатори учените открили в екстракта от корен на сладник, който добавя към тена допълнителен бронз и защита. Новата техника се използва също при производството на продукти за след слънчеви бани за осигуряване на равномерност и дълготрайност на придобития тен.

Защита отвътре

Хранителните добавки не могат да заместят кремовете разбира се, но: "Приемът на бета-каротин предпазва от UV-лъчението. Това доказват базираните на факти изследвания и продължителни проучвания", - казва проф. Ян Крутман. "Също толкова добра защита осигурява ликопенът, приеман под всякаква форма: доматена салата, доматен сос или хранителна добавка. Известно е, че той противодейства на системните процеси, които възникват вследствие на UVA-лъчението, отговорно за преждевременното стареене на кожата. Според Немското дружество за обществено хранене 4-седмично лечение с бета-каротин удвоява защитата на клетките. Добре е то да се проведе преди лятната отпуска, за да бъде организмът подготвен за ултравиолетовата атака. Също екстракт от цариградско грозде подпомага изграждането на дълготраен и равномерен кафяв тен.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСнимкиНовиниНаправления в медицинатаОткритияЛичностиГеографияОрганизацииПсихологияНормативни актовеСпортСоциални грижиТестовеЗаведенияИнтервютаФизиологияАнкетиОбразованиеРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника