Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве На какво се дължи прекомерното изпотяване

На какво се дължи прекомерното изпотяване

На какво се дължи прекомерното изпотяване - изображение
  При около 3% от населението има по-силно изпотяване заради отделянето на по-голямо количество секрет от потните жлези.

  Различават се следните форми на силно изпотяване:

- само по дланите и стъпалата

- само под мишниците

- общо по цялото тяло

  Прекомерното изпотяване се дължи на различни причини. За да се разбере какво е предизвикало изпотяването, трябва да се знае кога точно са започнали оплакванията.

  Ако изпотяването е започнало през пубертета:

  Силното отделяне на пот, което започва още в юношеските години, обикновено е наследствено и се нарича първично изпотяване. В много от случаите пациентите може да треперят от студ и въпреки това да продължават да се изпотяват. Най-често първичното изпотяване е по длани, стъпала и под мишници, защото това са трите места с най-гъста концентрация на потни жлези. Характерна особеност на първичното изпотяване е, че то се проявява само в будно състояние. Кофеин, подправки и никотин могат да го провокират. Огромно значение има и емоционалното състояние.

  Ако изпотяването е започнало внезапно:

  Ако отделянето на пот е започнало внезапно, преди няколко дни или седмици, тогава става дума за вторично изпотяване и пациентът трябва незабавно да се обърне към лекар. Най-честа причина за вторичното изпотяване е менопаузата, но също така е необходимо да се провери функцията на щитовидната жлеза, да се направят изследвания за някои неврологични заболявания, инфекции, тумори и автоимунни болести. Вторичното изпотяване за разлика от първичното се проявява и по време на сън.

  Лечението на силното изпотяване е сложно и е в зависимост от конкретния пациент. Най-модерното лечебно средство е инжектиране на ботулинов токсин в засегнатите области, но се използват също и алуминиеви соли, йонофореза, както и оперативно премахване на потните жлези и симпатектомия.

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, УМБАЛ "Александровска"

За Framar.bg:

Още по темата:

2.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияИсторияИзследванияСнимкиБотаникаЛайфстайлМикробиологияНовиниПатологияСпортСпециалистиПроизводителиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияВидеоЛечения