Начало Здравна медиа Любопитно Екология Невидими атмосферни реки са виновни за големите наводнения и унищожаването на екосистеми

Невидими атмосферни реки са виновни за големите наводнения и унищожаването на екосистеми

Невидими атмосферни реки са виновни за големите наводнения и унищожаването на екосистеми - изображение

Възможно е невидими атмосферни реки да са главната причина за големи наводнения и унищожаване на екосистеми.

До този извод са стигнали американски климатолози, които за първи път са установили, че невидими за невъоръжено око атмосферните реки - коридори в земната атмосфера, по които се разпространяват въздушни потоци с висока концентрация на водни пари, са основна причина за унищожаването на популации стриди в северната част на залива Сан Франциско през 2011 г.

Като причинител на гибелта им експертите посочват рязкото намаляване на концентрацията на сол в морската вода, което е обусловено от преминаването на вода от атмосферата в хидросферата.
Данните, събрани от учените, показват, че сладка вода е попаднала в залива от три атмосферни реки, които преди 5 години – през 2011-та, са допринесли за наводненията в северната част на Калифорния.

"Атмосферните реки са отговорни за приблизително 50 на сто от годишното ниво на валежите по западното крайбрежие на САЩ", смятат учените.

Снимка: DailyDive.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеНовиниБотаникаИсторияСнимкиТестовеРецептиЕ-тата в хранитеСпортАлтернативна медицинаЛеченияПсихологияЗаведения