Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Нитратите в питейната вода повишават риска от колоректален рак

Нитратите в питейната вода повишават риска от колоректален рак

Нитратите в питейната вода повишават риска от колоректален рак - изображение

Изследователи от датския университет „Орхус“ свързват нитратите в питейната вода с опасността от развитие на рак на дебелото черво и на ректума. Резултатите от проучването разкриват, че рисковите фактори могат да бъдат провокирани от далеч по-ниски концентрации, отколкото е текущият стандарт за питейната вода.

Датските учени смятат, че тяхното проучване е най-голямото по рода си и то потвърждава, че нитратите представляват не само екологична причина за безпокойство, но и медицинска. Нитратите са течна форма на азот, който от своя страна се използва от дълги години в селското стопанство като средство за увеличаване на добива. Но по този начин нитратите навлизат в почвата, подпочвените води и във водата, която използваме за пиене. Специалисти изчисляват, че само в американския щат Уисконсин са засегнати най-малко 9% от подземните му води.

Нитратите представляват риск за здравето на хората, особено за бременните и децата. Повишените нива на нитрати в организма може да предизвикат у бременните и децата състояние, наречено метхемоглобинемия. То се характеризира с невъзможност кръвта ефективно да освободи кислорода в телесните тъкани.

Освен това състояние течната форма на азота в подпочвените води може да увеличи риска от някои видове рак. В това изследване специалистите твърдят, че нитратите във водата могат да се превърнат в канцерогенни N-нитрозо съединения, които навлизат в човешкото тяло. За да докажат становището си, учените разгледали данните от здравния регистър, базиран на населението, и ги сравнили с качеството на водите в района. Резултатите били измерени индивидуално, за да се установи връзката между дългосрочното потребление на нитрати в питейната вода и опасността от колоректален рак.

В проучването били включени общо 2,7 млн. души, чието индивидуално излагане на течната форма на азота е анализирано като се използват данни от тестове за качеството на водата в периода от 1978 г. до 2011 г. Изследвани са най-малко 200 000 проби, основният анализ включва 1,7 млн. души, които имали най-висока оценка на експозицията. Проследяването на участниците започнало след тяхната 35-годишнина.

Екипът от изследователи открил 5944 случая на колоректален рак. Специалистите използвали моделите на Кокс за пропорционални опасности за изчисляване степента на риск от излагане на нитрати и на риска от рак на дебелото черво. Те открили, че хората, които имат най-високи нива на нитрати, имат степен на риска 1,6 спрямо останалите, които са изложени на по-ниски количества. Водата с течната форма на азот над 3,87 мг/л вече има повишена опасност за развитие на колоректално злокачествено заболяване, което е под сегашния стандарт от 50 мг/л.

Заключението на нашето проучване е в съответствие с резултатите от няколко международни изследвания, които показват, че стандартът за питейна вода трябва да бъде по-нисък. Така ще се избегнат хроничните последици за здравето. Резултатите показват необходимост от преразглеждане на заложените норми за питейната вода“, смята проф. Торбен Сисгаард, съавтор на проучването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: jerseyeveningpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниНормативни актовеЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеИсторияВидеоХрани и ястияХранене при...ЛайфстайлПатологияАлт. медицинаСнимкиСпорт и туризъмДиетиАнкетиЛеченияФизиологияСпортИзследванияКлинични пътекиПроизводителиОрганизации