Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Няколкодневен глад понижава риска от различни заболявания

Няколкодневен глад понижава риска от различни заболявания

Няколкодневен глад понижава риска от различни заболявания - изображение

Няколкодневно ограничение на храненето, подобно на постенето, е в състояние да провокира клетъчни промени с благотворен ефект върху здравословното състояние и да забави процеса на стареене. Подобен ефект се наблюдава при режим, който не включва храна, а само вода, и е с продължителност няколко дни.

Данните са на база клинични експерименти, в рамките на които са тествани 100 доброволци, които били подложени на хранителен режим, създаден от екип на Института по дълголетие към Южнокалифорнийския университет. Характерното за този нискокалоричен режим е, че включва минимално количество захар и протеини, но е богат на полезни растителни мазнини като зеленчукови супи, енергийни барове, чай и витамини под формата на добавки. Общото дневно количество калории е между 770 и 1100 калории.

Предварителните изследвания върху червеи и мухи дрозофили показали, че намаленият прием на калории удължава живота им, забавя стареенето и свързаните с него заболявания. При експериментите с мишки резултатите са още по-обнадеждаващи - при тях този хранителен режим довел до намаляване честотата на раковите образувания и до увеличаване продължителността на живота.

Резултатите от тестовете при хора са сходни - режимът категорично въздейства върху стареенето и понижава риска от диабет, рак и сърдечносъдови заболявания.

Снимка: Dissolve

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиДиетиСпортНовиниХранене при...Алтернативна медицинаБотаникаСнимкиОрганизацииПсихологияНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиТестовеАнкетиИнтервютаИсторияРецептиПроизводителиОбразованиеОткритияКлинични пътеки