Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Няма когнитивни ползи от кърменето

Няма когнитивни ползи от кърменето

Няма когнитивни ползи от кърменето - изображение

 

Никой не се съмнява в огромните ползи, които има кърменето за здравето на бебетата. Някои учени дори са убедени, че то влияе и на когнитивните способности на децата. Въпреки проучванията в полза на това твърдение, ново изследване показва съвсем обратното.

Екип от учени от Дъблинския университет анализират резултатите от измерване на познавателните умения на 7478 деца, направено, когато са били на 3- и 5-годишна възраст. В проучването са били включени способността на малките момчета и момичета да решават проблеми, оценка на речниковия им запас, както и емоционални симптоми, хиперактивност и отношението им към околните. В изследването голямо внимание се обърнало и на образованието на родителите и какви са приходите им.

Учените не открили почти никакви доказателства, че кърмените деца притежават по-добри когнитивни способности от останалите. Но нещо друго им направило впечатление. Забелязали, че 3-годишните, хранени с майчино мляко, намаляват своята хиперактивност, докато при 5-годишните това не се наблюдава. Изводът е, че вероятно други фактори влияят много повече върху развитието на децата, отколкото кърменето.

Да, кърменето е полезно и предпазва бебето от инфекции и заболявания, но по-голяма е възможността социално-икономическите показатели на родителите да имат пръст в развиването на уменията на децата да разбират и откриват смисъла на определени дейности, възприятия и в развихрянето на въображението.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: boldsky.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаНовиниИсторияХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаЛайфстайлФизиология