Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Няма убедителни доказателства в полза на здравето при употребата на подсладители

Няма убедителни доказателства в полза на здравето при употребата на подсладители

Няма убедителни доказателства в полза на здравето при употребата на подсладители - изображение

Нарастващата загриженост за здравето и качеството на живота провокира много хора да избягват храни, богати на захари, мазнини или сол. По тази причина продукти и напитки, съдържащи подсладители, а не свободни захари, стават все по-популярни. Въпреки че няколко заместителя на захарта са одобрени за употреба, много малко се знае за техните потенциални ползи и вреди при ежедневния им прием, тъй като доказателствата често са ограничени и противоречиви.

За да добие яснота, екип от европейски изследователи анализирал 56 проучвания, в които се сравнява неупотребата или ниския прием на подсладители с честото им използване при здрави възрастни и деца. Учените измерили теглото на участниците, проверили кръвната им захар, оралното здраве, за сърдечносъдови или бъбречни заболявания, настроение и поведение.

Резултатите показват, че няма убедителни доказателства, които да сочат важни ползи за здравето при консумацията на подсладителите без захар, като в същото време не могат да бъдат изключени и потенциалните вреди. Няма статистически или клинични значими разлики между тези, които приемали от заместителите, и онези, които не ги употребявали.

Например при възрастните, ползващи подсладители, се наблюдават малки подобрения в индекса на телесна маса и в нивата на кръвната захар, но доказателствата са много незначителни. По-ниският прием на заместители на захарта се свързва с по-малко нарастване на теглото в сравнение с по-високите количества на прием.

При децата по-малкото увеличение на индекса на телесна маса се наблюдава при консумиращите незахарни подсладители в сравнение с тези, които използват захар. Но приемът на заместители не показва различия по отношение на телесното тегло.

Не е открито никакво доказателство за какъвто и да е ефект от подсладителите без захар при възрастните и децата с наднормено тегло или затлъстяване, които активно се опитват да отслабнат.

Изследователите посочват, че това е най-цялостният преглед по темата досега и ще информират Световната здравна организация. Но подчертават, че качеството на доказателствата в много от проучванията е ниско, което рефлектира върху доверието в резултатите. Според специалистите са необходими по-дългосрочни изследвания, за да се изясни дали подсладителите без захар са безопасна и ефективна алтернатива на захарта.

Васанти Малик от Харвардското училище по обществено здраве „Т.Н.Чан“ коментира, че въпреки това има доказателства, че употребата на заместители на захарта, особено в напитките, „може да бъде полезна стратегия за намаляване на кардиометаболичния риск (опасност от диабет, инсулт или сърдечно заболяване) сред сериозните потребители“. Необходимо е политиките и препоръките редовно да се актуализират, защото се появяват все повече твърдения и резултати относно захарта и нейните алтернативи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиЕ-тата в хранитеЛайфстайлНормативни актове