Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха защо някои хора са подвластни на ненаситния апетит

Откриха защо някои хора са подвластни на ненаситния апетит

Откриха защо някои хора са подвластни на ненаситния апетит - изображение

Американски учени откриха механизма, по който нашият мозък ни подлъгва да продължаваме да ядем, дори когато сме поели достатъчно количество храна. Невроните, които предизвикват чувството за глад, въздействат на други неврони, които определят дали да се храним в този момент или не.

Специалистите от Медицинския център „Бет Израел Дийкънес“ към Харвардския университет смятат, че откритието им е в полза на теорията, че инсуларният кортекс влияе на решението дали да посегнем към храната или да я оставим. Когато мозъчният участък се активизира при чувство на глад и спре да действа при настъпването на ситост, е нормалният начин на функциониране. Но при хората, страдащи от затлъстяване или хранителни разстройства, механизмът не работи така и ненаситният апетит започва да определя поведението.

Разкриването на процеса на управление на глада и апетита от мозъка може да помогне на специалистите да разработят методи за избягване на настървеното нахвърляне върху храната, които да са в помощ на хората с проблеми с килограмите или дори със склонността към преяждане, пише 24 часа.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: inlifepharmapvtl.netdna-ssl.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаБотаникаИсторияФизиологияНовиниСпортЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиДиетиТестовеИнтервютаВидеоСнимкиЗаболявания (МКБ)ОрганизацииМедицински изследванияХранене при...Здравни проблемиЗаведения