Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха кои неврони се задействат при медитация

Откриха кои неврони се задействат при медитация

Откриха кои неврони се задействат при медитация - изображение

Вече има достатъчно научни доказателства, че чрез медитацията може да се постигне чувство на спокойствие и хармония, толкова необходими в нашето забързано и стресирано ежедневие. Учените си поставили за цел да разберат как точно действа този похват и какво го предизвиква. Свързали са дишането и последващото от него усещане за спокойствие с група неврони в мозъчните стволове на мишки.

Споменатите неврони са от така наречения пред-Бьоцингеров комплекс и се задействат, когато вдишваме и издишваме. Изследването на специалистите показва, че в зависимост от вида на дишането – дали е спокойно или възбудено, те са “виновни“ и за това какво ще бъде нашето състояние.

Съществуват различни медитативни практики и дисциплини, които включват физически и умствени упражнения за релаксация, покой на ума и концентрация. Чрез медитацията посветеният човек може чрез определени техники да навлезе и в материята на непознатото за “обикновения“ ум. Съществуват упражнения, които са насочени към развиването на състрадание, любов, търпение, както и такива за постигане на концентрация, овладяване на вътрешната енергия и други.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: media.yogajournal.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноФизиологияНовиниСпортЛайфстайлПсихологияАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаСнимкиКлинични пътекиСпециалистиЗаведения