Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Откриха начин как деца със затлъстяване да отслабват чрез видеоигри

Откриха начин как деца със затлъстяване да отслабват чрез видеоигри

Откриха начин как деца със затлъстяване да отслабват чрез видеоигри - изображение

Учени решили да съчетаят видеоигри със специални упражнения и по този начин помогнали на затлъстели деца да намалят теглото си. Така те подобрили холестерола и кръвното си налягане, докато се забавляват.

Според водещия автор на изследването Аманда Стаяно от Центъра за биомедицински изследвания „Пенингтън“ към Държавния университет в Луизиана много по-смислено е да се направи подобна комбинация с любимото хоби на децата, отколкото да се борим с тях. „Те наистина се интересуват от видеоигрите и прекарват много часове седмично в игра. Така че вместо да обвиняваме технологиите, по-добре да видим как биха могли да помогнат“, казва тя.

Видеоигрите провокират състезателните импулси на подрастващите като залагат на различни видове упражнения. Тялото задейства играта чрез инфрачервен сензор, който постоянно следи какво то прави. Детето трупа точки като контролира играча на екрана със собственото си тяло.

За да стане по-ефективна програмата, били включени седмични разговори с треньор по интернет. Това помогнало на децата да бъдат отговорни към целите на физическата активност. В други случаи, когато липсва подобна консултация, подрастващите спирали да играят след няколко седмици.

Стаяно и нейните колеги тествали програмата си, наречена GameSquad, с помощта на 46 семейства, във всяко от които има дете между 10- и 12-годишна възраст с наднормено тегло или със затлъстяване. Срокът на изпитание бил определен с 6-месечна продължителност. Изследователите разпределили половината семейства на случаен принцип да играят, а останалите изчаквали.

Семействата, които трябвало да играят, се упражнявали 60 минути на ден. Получили Xbox устройство за наблюдение на движението и 4 екзеигри (Your Shape: Fitness Evolved 2012, Just Dance 3, Disneyland Adventures и Kinect Sports Season 2). Като прибавка изследователите предоставили и Fitbit за ежедневно следене на стъпките.

За да изразходват повече енергия, децата били насърчавани да играят у дома с приятел или с член на семейството. Повечето от фамилиите – 22 от 23, завършили шестмесечната програма. До нейния край подрастващите намалили индекса си на телесна маса с близо 3%. В същото време децата, които били в контролната група и не участвали в активните дейности, увеличили своя индекс с 1%. Нивата на холестерола в групата за игри спаднали, докато в другата се повишили.

Учените установили още един положителен ефект – въпреки че членовете на семейството не били обект на наблюдение в случая, също се похвалили със загуба на тегло. Специалисти коментират, че днешната ситуация показва нагласи и заинтересованост да бъде намалено стоенето пред екраните, но това изследване се възползва от факта, че децата именно това предпочитат и приложението на технологиите е съчетано по такъв начин, че подрастващите да са мотивирани да се упражняват. Учените осъзнават, че може би трябва да бъдат по-изобретателни и да адаптират методите към нещата, които са интересни за децата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: oath.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиПсихологияСпортНовиниЗдравни съветиДиетиХранене при...Алт. медицинаИсторияТестовеРецептиЛеченияБотаникаКалкулаториПроизводители