Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха ново приложение на сперматозоидите

Откриха ново приложение на сперматозоидите

Откриха ново приложение на сперматозоидите - изображение

Сперматозоидите могат да бъдат използвани за лечение на рак, оповестиха учени. Инженери от Германия са провели експеримент, при който използвали мъжките полови клетки за локално доставяне на противораково лекарство.

Специалистите третирали сперматозоидите с медикамента доксорубицин, който активно прониква в главите на мъжките гамети. Обработени по този начин, те били използвани при лечение на рак на тъканите на матката, по-конкретно на шийката на матката. Достигайки до туморната тъкан, сперматозоидите се прикрепват към стената на раковата клетка и така лекарството доксорубицин започва да прониква в нея. По този начин  87% от туморните клетки били унищожени за три дни.

Доставянето на медикамента по този нестандартен начин избягва страничните ефекти на терапията, които са пагубно действие на доксорубицин върху здравата тъкан.

Учените смятат, че така обработен сперматозоид може да послужи и за лечение на ендометриоза. Мъжката полова клетка може да бъде носител и на лекарството метотрексат и достигайки до яйцеклетката с него, да прекрати извънматочна бременност.

Изследването е публикувано в ACS Nano.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: lenta.ru
Снимка: junkscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияТестовеСнимкиЛеченияИзследванияНормативни актовеАнкетиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиИсторияОрганизацииАптекиРецептиОткритияСоциални грижиКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография