Начало Здравна медиа Любопитно Екология Откриха нов вид орангутан в света

Откриха нов вид орангутан в света

Откриха нов вид орангутан в света - изображение

Нов вид орангутан е открит в отдалечените джунгли на Индонезия, който автоматично се причислява към най-застрашените видове маймуни на земята, съобщават изследователи.

Новият вид е наречен "Tapanuli orangutan". На външен вид е доста близък до борнейския орангутан с кафява козина и изпъкнал мустак. Поведението, структурата на черепа и костите обаче се различават от тези на близките до него видове. Открит е на остров Сумарта в гората Батанг Тору. Експертите са изброили 800 индивида, което ги прави най-застрашените големи маймуни в света.

От 100 години насам това е първата информация за нов вид маймуни в света“, коментира Иън Сингълтън, директор на програмата за опазване на маймуните в Суматра.

Според експертите орангутаните произлизат от общ предшественик, но преди близо 3, 4 милиона години са започнали да се отклоняват в различни видове. Новият вид Тапанули напомнят на първите орангутани, мигрирали от континентална Азия.

Необходими са спешни мерки за опазването на вида", заявява Александър Нейтър от Цюрихския университет.

Орангутаните се възпроизвеждат много бавно. Дори един процент от популацията им да се загуби, това би ги тласнало към изчесване“, обяснява проф. Серж Уич от университета „Джон Мурс“ в Ливърпул.

Изсичането на горите и честите нападения над маймуните от местните, които ги считат за вредители или ги продават за домашни любимци, са основна причина за унищожаването на техните обитания и постепенното изчезване на вида. Към момента населението на орангутаните на остров Суматра е по-малко от 15 000.

Изследването е публикувано в Current Biology.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: newatlas.com
Снимка: nytimes.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияРецептиНовини