Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха опасни патогени по парите

Откриха опасни патогени по парите

Откриха опасни патогени по парите - изображение

Китайски учени анализирали в лаборатория пари, които били в обръщение в болници и метростанции в Хонконг и открили по тях опасни патогени, в това число Ешерихия коли и Vibrio cholera. Според тях те се превръщат в благоприятна за микробите среда, които се развиват много добре върху тях, съобщава 24 часа.bg. Миналогодишно проучване доказа, че върху пластмасовите банкноти има по-малко микроби, отколкото върху направените от хартия, памук и лен или само от памук.

Специалистите са сравнили микробите от финикийските знаци с тези от въздуха в метрото, морските утайки, питейната вода и от ръцете на доброволци. Оказва се, че парите имат върху себе си най-голямото количество и видове бактерии. Притеснение предизвикват множеството открити гени, които са резистентни към антибиотици.

Все още плащането в брой е много разпространено в редица държави и това изследване предизвиква тревога у учените. Попадането на тези гени у хората ще създаде проблем при лечението им, тъй като те няма да се повлияват от антибиотичните медикаменти.

По статията работи:Ирина Тенева
Снимка: kevinmd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиЛеченияАлтернативна медицинаОрганизацииПсихологияСнимкиНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеСтатистически проучвания