Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Отровата на вид паяк може да помогне при епилепсия

Отровата на вид паяк може да помогне при епилепсия

Отровата на вид паяк може да помогне при епилепсия - изображение

Ново откритие дава възможност на учените да предложат вариант за преборване със сериозни заболявания като епилепсия, инсулт или за лечение на болка. Отровата на сиднийския фуниевиден паяк може да се използва за тази цел.

Един от най-смъртоносните паяци в света прилага своето оръжие, когато иска да парализира жертвата си, атакувайки по този начин нервната й система. Специалистите от Института за биомолекулярна наука към Куинсландския университет установили, че отровата на паяка вероятно е по-ефикасна от измислените от човека лекарства за различните неврологични болести, съобщава БТА, цитирайки ДПА.

Учените смятат, че естественото оръжие на паяците съдържа повече от 10 млн. различни биоактивни пептида. Отровите, които са невротоксични, са със силно изразена насоченост и този факт ги превръща в отличен източник за направата на лекарства. Проф. Глен Кинг от екипа, който е открил действието на отровата на фуниевидния паяк, обяви, че в близко време ще започнат клиничните изпитания за ефективността й при епилепсия.

Стремежът на експертите е по същия начин да могат да се справят и с инсулта, инжектирайки отровата и спирайки възможните поражения върху мозъка.

Австралийският институт е един от най-добрите в разработването на медикаменти на основата на отрова. Той притежава повече от 600 проби.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиИсторияХранене при...БотаникаОткритияЛеченияКлинични пътекиРецептиСпециалисти