Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Отстъпването на място на възрастен в градския транспорт не е в негова полза

Отстъпването на място на възрастен в градския транспорт не е в негова полза

Отстъпването на място на възрастен в градския транспорт не е в негова полза  - изображение

Отстъпването на място в градския транспорт на възрастен човек е вредно за здравето му, твърдят учени от Великобритания.

Възрастните хора трябва да бъдат по-активни и да се движат повече. Не е препоръчително да се предоставя място в автобус на някой дядо или баба, за да могат да поддържат своята устойчивост и физическа сила.

Според проф. Мюир Грей от Оксфордския университет близките на възрастни хора трябва да ги насърчават да бъдат по-активни и да се движат поне 10 минути дневно. Желателно е сами да си носят торбите от пазар и да се избира качване по стълби, отколкото асансьор.

 „Възрастните хора трябва да са активни, независимо от възрастта си. Физическата дейност е здраве, те не трябва да се залежават“, коментира ортопедът Скарлет О'Мали.

Липсата на движение увеличава риска от затлъстяване, обездвижване, сърдечносъдови заболявания, проблеми с костно-ставната система, мускулите. При вече съпътстващи заболявания движението е добра превенция срещу редица други. Множество изследвания в тази посока показват, че физическата активност подобрява кръвното налягане, холестерола, метаболизма и дори настроението.

Напредналите години не трябва да се приемат като "време за почивка". Медиците посочват, че всеки възрастен човек трябва да има поне 150 минути умерена физическа активност за седмица и редом с това да извършва упражнения за основните мускулни групи като ръце, крака, рамене, гръб, ханш, гърди. Според последни изследвания обаче едва 2% от възрастните хора изпълняват лекарските препоръки за повече движение.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: newscastic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниФизиологияСпортЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиСпециалистиЛеченияПсихологияСоциални грижиХранене при...БотаникаКлинични пътеки