Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... От възрастта на менопаузата при майката зависи нивото на плодородие на дъщерята

От възрастта на менопаузата при майката зависи нивото на плодородие на дъщерята

От възрастта на менопаузата при майката зависи нивото на плодородие на дъщерята - изображение

Датски изследователи от болницата в Университета в Копенхаген с резултатите на свое ново изследване доказват, че чрез възрастта на менопаузата при майката може да се предскаже нивото на плодородието на дъщерята.

Проучването е публикувано в "Human Reproduction" - водещо европейско издание по въпросите на репродуктивната медицина.

Досега при епидемиологични проучвания, проведени от учените, беше ясно че съществува зависимост между възрастта на менопаузата при майката и тази на дъщерята. До момента обаче не е било проучвано, че има пряка връзка и между възрастта на менопаузата при майката и коефициента на плодовитост на дъщерята.

В проучването, което е било в рамките на две години, са участвали 527 жени на възраст 20-40 години. Учените са знаели и имали предвид на каква възраст е дошла естествената менопауза на майките на изследваните жени.

Въз основа на това жените са били разделени в три групи:

В първата група били тези участнички, чийто майки са с ранна менопауза - преди 45 години. Във втората група били тези, майките на, които влезли в менопауза на 46-54 години, а в третата група - тези с майки, чиято менопауза настъпила след 55 години.

При анализа на плодородието на жените, изследователите оценявали яйчниковия резерв, нивото на определящите хормони и преброили антралните фоликули (AF) с помощта на трансвагинален ултразвук. При оценката на данните, учените взели предвид индекса на телесна маса на участниците, използването на орални контрацептиви, и лошите им навици.

Резултатите показали категорично, че има пряка зависимост между възрастта на настъпване на менопауза при майката и нивото на хормоните и състоянието на яйчниковия резерв при дъщерята.

Учените подчертават, че това е първото проучване, което изследва тази зависимост и е абсолютно ясно, че яйчниковият резерв зависи от наследствеността, но все пак, за да се изясни докрай механизмът на това действие е необходимо да се извърши допълнително по-дългосрочно и широкомащабно проучване.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлИсторияСоциални грижиФизиологияНовиниОрганизацииХранене при...ЗаведенияНормативни актовеАлтернативна медицинаСпециалистиИнтервютаБотаникаЗдравни съветиТестовеСнимкиЗдравни проблемиПсихология