Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Паркинсон може да се диагностицира по миризмата

Паркинсон може да се диагностицира по миризмата

Паркинсон може да се диагностицира по миризмата - изображение

Съществува реален шанс скоро лекарите да използват нов начин за диагностициране на болестта на Паркинсон. Това може да се случи благодарение на тяхното сътрудничество с англичанката Джой Милн, която притежава невероятната способност да усеща миризмата на тази болест и много точно да я определя.

Г-жа Милн разказва, че когато бил на 45 години на съпруга й открили болестта на Паркинсон. 10 години преди това тя почувствала, че миризмата, която той излъчва, се е променила и е станала по-наситено мускусна. Това й било неприятно и дамата дори обвинявала мъжа си, че не си почиства старателно зъбите и не си взема редовно душ. Оказало се обаче, че не става дума за липса на хигиена.

Покрай болестта на съпруга си Джой Милн започнала да посещава групи за подкрепа на пациенти, страдащи от Паркинсон. Именно по време на тези събирания тя открила, че мирис на мускус излъчват и други хора със същата диагноза. Наблюденията я провокирали да разкаже за тях на Тило Кунът от Университета в Единбург. Професорът, който работи активно по въпросите, свързани с използването на стволови клетки, които да заменят поразените от Паркинсон, приел съвсем сериозно разказа на жената и решил да проведе малък експеримент.

Джой получила 12 еднакви тениски, 6 от които са били носени от хора с Паркинсон. След като ги подушила, тя абсолютно точно идентифицирала принадлежащите на болните и дори включила и един от т.нар. „здрава група“. Оказало се, че е права и затова. Три месеца след експеримента на притежателя на тениската открили Паркинсон.

Проф. Кунът и Пердита Баран от Университета в Манчестър правят опит да разберат какво точно е помирисала Джой Милн. Те успяват да идентифицират 10 молекули, отговорни за тази миризма. Все още не е ясно защо се повява, но е очевидно, че тя възниква при появата на определена комбинация от вещества, която е факт единствено при пациенти с Паркинсон. Изследователите се надяват, че в бъдеще проучванията им ще доведат до появата на ефективен метод за откриване на болестта дори и в ранните етапи.

Понастоящем няма ефективни методи, чрез които болестта на Паркинсон да бъде открита в ранен стадий и тя се диагностицира едва след появата на признаците на заболяването.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: womanadvice.ru 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииСнимкиНовиниЗдравни проблемиХранене при...ИсторияИнтервютаВидеоЛюбопитноСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияПсихологияКлинични пътекиБотаника