Начало Здравна медиа Любопитно Екология Парниковите газове ще забавят следващата ледена епоха с повече от 50 хиляди години

Парниковите газове ще забавят следващата ледена епоха с повече от 50 хиляди години

Парниковите газове ще забавят следващата ледена епоха с повече от 50 хиляди години - изображение

Заради парниковите газове, изпускани в атмосферата от човешка дейност, следващата ледникова епоха може да се е забавила с повече от 50 хиляди години, съобщават учените от Института по въздействието върху климата в Потсдам.

Изследователите са анализирали условията, които предизвикват ледникови периоди като този преди 12 хиляди години. Те са установили, че сега орбитата на планетата ни около Слънцето е благоприятна, но количеството въглероден двуокис във въздуха е прекалено високо. По тази причина Земята ще е в по-дълъг топъл период.

"Няма истинско практическо значение да обсъждаме дали новата ледникова епоха ще започне след 50 хиляди или след 100 хиляди години. По-важното е, че данните показва геоложката ни власт. На практика можем да променяме естествената последователност на събитията за десетки хиляди години", заяви Андрей Ганополски от екипа.

Земята преминава през ледникови и топли периоди от 2,5 млн. години, при които ледената покривка настъпва и се оттегля. По време на предишната ледникова епоха голяма част от Северна Евпора, Северна Америка, Русия и Азия са били заледени, а на юг - днешните Чили и Аржентина.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЕ-тата в хранитеЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаОткритияСъставкиНовиниЛеченияСпортСнимкиЗдравни съветиРецептиСпорт и туризъмАнкетиАлт. медицина