Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Повечето пушачи не знаят, че в цигарите се добавя захар и какво влияние оказва тя

Повечето пушачи не знаят, че в цигарите се добавя захар и какво влияние оказва тя

Повечето пушачи не знаят, че в цигарите се добавя захар и какво влияние оказва тя - изображение

Проучване показва, че много малко хора знаят, че в цигарите се добавя захар. За по-широката публика е неизвестно, че тя увеличава токсините в цигарения дим. Водещият автор на изследването Андрю Сийденбърг от университета в Северна Каролина в Чапъл Хил е на мнение, че има огромна пропаст в осведомеността.

Цигарите съдържат естествени и добавени захари, за да се намали тръпчивостта на дима, което улеснява вдишването. В същото време те повишават количеството на вредните химикали в пушека и пристрастяващия ефект на тютюневите изделия.

Специалистът и неговите колеги проучили 4350 възрастни пушачи. Към тях били отправени въпроси дали има добавена захар към цигарите и дали са чували за влиянието, което тя оказва върху токсините. Учените установили, че 5,5% от участниците знаят, че съставката е налична в цигарите, а само 3,8% знаели, че добавената захар увеличава отровите в дима.

„Наистина бяхме изненадани, че на почти всички пушачи не им е известно, че в цигарите се слага захар“, казва Сийдънбърг. Ноел Брюър, който не е участвал в проучването, но изследвал надписите върху цигарените кутии за токсични химикали коментира, че вкарването на тази съставка в тютюневите изделия ги прави по-привлекателни, по-пристрастяващи и по-смъртоносни. „Пушачите трябва да имат достъп до информацията какво пушат, но не го правят. Цигарите са опасни по толкова различни начини, че е трудно хората да следят нещата. Учените все още откриват как тютюневите изделия да причиняват вреда и смърт“, допълва той.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаСтатистически проучванияСнимкиАнкетиПроизводителиХрани и ястияДиетиРецептиВидеоЛеченияСпортЕ-тата в хранитеБотаника