Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Повтарящите се леки натравяния с храна водят до хронични заболявания

Повтарящите се леки натравяния с храна водят до хронични заболявания

Повтарящите се леки натравяния с храна водят до хронични заболявания - изображение

Повторно леко отравяне с храна или малки бактериални инфекции, които са пренебрегнати и леко се изчистват от тялото без лечение, могат да се натрупат и да причинят хронично възпаление, както и потенциално животозастрашаващи колити. Това показва дългосрочно проучване, продължило 8 г.

Изследователите се заели с определянето на произхода на хронични заболявания като колити и възпалителни болести на червата. Учените отбелязват, че генетичният състав на човек има малка роля при възникването на подобни състояния. Затова специалистите предполагат, че тези заболявания могат да бъдат причинени от неизвестни фактори на околната среда. Вследствие анализ на различни изследвания учените установяват, че сезонните бактериални инфекции при хората са свързани с повишени случаи на възпалителни чревни заболявания.

Екипът от специалисти направил модел на леко отравяне при здрави мишки, на които било вкарано малко количество бактерия Salmonella typhimurium. Тя не причинява тежки симптоми или животозастрашаващо състояние, гризачите елиминирали всички бактерии.

Изследователите наблюдавали появата на прогресивно и необратимо възпалително заболяване, причинено от предишни инфекции. "Това беше доста изненадващо, защото патогенът се изчиства лесно от приемника", коментира Уон Хо Ян, водещ автор на проучването. Възпалението непрекъснато се увеличава и при четвъртата инфекция вече се забелязва колит. Прави впечатление, че болестта не прогресира, независимо от края на повтарящите се инфекции. "Забележителното е, че салмонелата е намерила начин да разруши защитния механизъм в червата, който обикновено предотвратява възпалението в тях", казва Джейми Март от екипа.

Самото възпаление е свързано с придобит дефицит на чревната алкална фосфатаза (IAP), ензим, произведен в днанадесетопръстника на тънките черва. Ензимът е от съществено значение, защото елиминира фосфатите от молекулите, включително провъзпалителния липополизахарид (LPS), който се получава от различни местни бактерии в червата и по този начин се трансформира в нетоксичен.

Инфекцията със салмонела увеличава активността на невраминидазата в тънките черва, което от своя страна засилва молекулярното стареене и оборота на алкалната фосфатаза. Това води до недостатъчност на ензима в червата. „Натравянето с храна при тези ниски нива на бактерии вероятно е по-често срещано, отколкото ние разпознаваме. В същото време симптомите може да не са налице или да са леки и да изчезват за ден-два без лечение. Откриваме, че повторените с течение на времето малки инфекции са достатъчни, за да предизвикат болест месеци или години по-късно. Това зависи от броя и времето на инфекциите, които човек преживява през целия си живот“, твърдят изследователите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: ourhomeourschool.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСпортХранене при...БотаникаИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияПсихологияКлинични пътекиФизиологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиАнкетиДиетиРецептиИнтервютаСтатистически проучванияОрганизацииНормативни актовеЗаведенияПроизводители