Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Приемът на витамин D след слънчево изгаряне намалява възпалението

Приемът на витамин D след слънчево изгаряне намалява възпалението

Приемът на витамин D след слънчево изгаряне намалява възпалението  - изображение

Приемането на високи концентрации витамин D час след слънчево изгаряне може да облекчи болезнените последствия, твърдят учени. Изследователи от Case Western Reserve University и от Медицинския център към Университетска болница Кливлънд установили, че ползите от витамина в този случай зависят от дозата.

Те предполагали, че витамин D насърчава защитните бариери в кожата чрез бързо намаляване на възпалението. „Не очаквахме, че при определена доза той не само е способен да потисне възпалението, но и да активира гени, които възстановяват кожата“, коментира д-р Кърт Лу.

В изследването участвали 20 души, част от които приели витамина под формата на хапчета в различни дози, а друга получили плацебо. Те погълнали даденото им от учените 1 час, след като били подложени на въздействието на малка ултравиолетова лампа, имитираща слънчево изгаряне на вътрешната част на ръката. Специалистите проследили доброволците след 24, 48 и 72 часа и 1 седмица след началото на експеримента, както и събрали кожни проби за изследване. Количествата витамин D, които били използвани в проучването, били 50 000, 100 000 и 200 000 IU (1250, 2500 и 5000 mcg).

Резултатите показали, че участниците, които изпили най-високата доза, имат най-дългосрочни ползи, които се изразяват в намаляване на възпалението два дни след изгарянето. При тях се наблюдавало и най-малко зачервяване на кожата, както и по-бързо възстановяване. Обяснението е, че витаминът повишава нивата на противовъзпалителния ензим аргиназа – 1 в кожата. Това спомага за задействането на други противовъзпалителни протеини.

Изследователите отбелязват, че количеството, използвано в проучването, е много над дневната доза витамин D. Здравните институции определят тя да е 400 IU (10 mcg). Приложените дози все пак отварят възможността за използване на витамина за по-интензивни изгаряния.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: aryzauq.tv

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноИсторияПсихологияСнимкиСъставкиСпортЗаболявания (МКБ)ВидеоФизиологияЛайфстайлИзследванияЛеченияАлт. медицинаБотаника