Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство При недоносените деца има реална опасност от някакви дефекти в зъбките

При недоносените деца има реална опасност от някакви дефекти в зъбките

При недоносените деца има реална опасност от някакви дефекти в зъбките - изображение
Pазвитието на зъбите започва през седмата седмица от вътреутробния живот на детето. Тогава се залагат зъбните зародиши на първите временни резци. До десетата седмица или само за три седмици се залагат и останалите зародиши на временните зъби.

От този момент започва бързото им развитие, като зародишите преминават през различни етапи на растеж и развитие, специализират се функциите на клетките и се подготвят за изграждане на зъбни структури. Точно тогава те са и най-чувствителни към промяна в условията.

От четвърти ембрионален месец започва залагането на зъбните зародиши на постоянните зъби и до раждането е започнало развитието на почти всички, с изключение на вторите предкътници и вторите кътници, които се залагат през 8-ия и 9-ия месец след раждането на детето. В този период изключително важно е осигуряване на нужните белтъчини, които се получават с храните, тъй като от тях се изгражда белтъчната основа на зъбите, върху която започва минерализирането до образуване на емайл и дентин.

Всеки недостиг на тези белтъчини може да наруши качественото изграждане на белтъчната основа и това да смути натрупването на минералите, изграждащи бъдещите зъбни структури - основно калций и фосфор. Всичко това може да доведе до непълноценно изградени зъбни структури, които могат да имат дефекти във формата или в самия строеж - степента на минерализацията си - и това да доведе след раждането на по-малка устойчивост и по-бързо разрушаване.

При недоносените деца има реална опасност от някакви дефекти в зъбите. Много повече са застрашени временните зъби. По-малко постоянните, тъй като тяхното развитие продължава и след раждането.

Дефектите, които е възможно да се появят, варират отточковидни дефекти, ямки или бразди, задържащи храна и микроорганизми и водещи до бързо разрушаване. Това говори за некачествена минерализация, която пък започва след четвъртия месец от вътреутробното развитие и също е в силна зависимост от начина на протичане на бременността и храненето.

Не трябва да се смята, че всички недоносени деца задължително ще имат такива дефекти, а да се положат грижи за храненето, за да се компенсират или намалят евентуалните дефекти. Кърмачето и малкото дете трябва да получава пълноценна храна, богата на животински белтъчини, калций и фосфор, пълен набор от витамини.

В кърмаческата възраст най-подходящата храна е майчината кърма, но след шестия месец тя трябва постепенно да се заменя от пълноценна и разнообразна храна. Млякото трябва да остане неотменима част от храненетопрез цялото детство. Изключително важен е самият начин на хранене в кърмаческата възрат, особено след пробива на първите зъби.

Трябва да се контролира продължителността на кърмене, да се почистват зъбите след всяко хранене, особено преди нощния сън; да се избягва нощното кърмене или хранене с биберон.


Проф. Милена Пенева, ръководител на катедрата по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина в София, национален консултант по детска дентална медицина

За Framar.bg:

Още по темата:

4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияХранене при...ИсторияСоциални грижиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпортФизиологияБотаникаСпециалистиЛеченияПроизводителиНаправления в медицинатаМедицински изследванияЗаведения