Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Проблемите с кръвната захар намаляват когнитивните способности

Проблемите с кръвната захар намаляват когнитивните способности

Проблемите с кръвната захар намаляват когнитивните способности - изображение

Изследване установи, че хората в състояние на преддиабет и с диабет имат прогресивен във времето когнитивен спад за разлика от тези с нормална кръвна захар. Новото проучване открива пряка връзка между кръвните нива на гликирания хемоглобин (HbA1С) и риска от дългосрочно намаляване на познавателната способност.

Кръвният тест HbA1С показва средните стойности на кръвната захар за предходните два до три месеца. Резултат от анализа, възлизащ между 5,7 и 6,4%, се счита за преддиабетичен, а над 6,5% - за високорисков за диабет.

Изследването е проведено във Великобритания сред 5000 души на средна възраст от 66 г. Когнитивната им функция била оценена в началото и проследявана на всеки две години в продължение на 8 г. Учените следили промените в паметта, дейността на мозъка в режим на изпълнение (например като скорост на вземане на решения) и измененията в цялостната когнитивна функция.

Участниците, които са в преддиабетно състояние или имат диабет, значително намалили познавателните си способности през периода на проучването. Наблюдава се спад в скоростта на обработка на данните от мозъка, както и в паметта. Резултатите се запазват дори след отчитане на фактори като консумация на алкохол, тютюнопушене, депресия, високо кръвно налягане, нива на холестерол и вземане предвид на демографските данни за пол, възраст и семейно положение.

Специалистите отчели някакво ниво на когнитивен спад при всички доброволци, но при тези, които не са с нормални нива на кръвната захар, се наблюдава по-бързо понижение на познавателните способности.

Добрата новина е, че ранното откриване на проблемите с кръвната захар и вземането на мерки могат да забавят скоростта на когнитивния спад. Интервенциите, които отлагат началото на диабета, както и управленските стратегии за контрол на кръвната захар, е вероятно да облекчат прогресията в намаляването на познавателните способности в дългосрочен план, смятат изследователите.

Проучването е публикувано в сп. „Диабетология“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: amazonaws.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛеченияБотаникаИсторияПатологияИнтервютаХранене при...СнимкиАнкетиВидеоТестовеДиетиХрани и ястияОрганизацииСпортЗаведенияИзследванияЗдравни проблемиСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаПроизводители