Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Проблеми с колегите могат да доведат до диабет тип 2

Проблеми с колегите могат да доведат до диабет тип 2

Проблеми с колегите могат да доведат до диабет тип 2 - изображение

Датско изследване разкрива още една причина, която може да доведе до появата на диабет тип 2. Тормозът на работното място значително увеличава риска от развитие на опасното заболяване.

Проучването, публикувано в сп. „Diabetologia“, е направено от учени от университета в Копенхаген и в него обект на анализ са били 46 000 души от Финландия, Дания и Швеция. То е продължило близо 12 години и резултатите показват, че с 46% е по-висока вероятността служителите, които са тормозени от колегите си, да се разболеят от диабет тип 2. Специалистите са на мнение, че една от причините за по-големия риск е т.нар. „утешително хранене“.

Често емоционалната реакция вследствие проблемите в работата води до нахвърляне върху храната, което пък от своя страна предизвиква допълнително качване на килограми. А наднорменото тегло е една от предпоставките за появата на ендокринологичното заболяване.

Учените твърдят, че мъжете са по-застрашени в тази ситуация – 61% от тях развиват диабет. При жените този процент е 36 на сто. Рискът се увеличава с една четвърт и за двата пола, ако тормозът идва не от колеги, а от недоволни клиенти.

Ако средата на работното място е нездравословна, се качва нивото на стресовите хормони, а те от своя страна нарушават метаболизма. Оттам се повишава и опасността от затлъстяване, което е рисков фактор за появата на диабет.

Екипът от специалисти е открил при друго изследване, че потенциални причинители на заболяването могат да бъдат и служебни проблеми като дългото работно време и чувството за несигурност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: express.co
Снимка: licdn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлТестовеСнимкиНовиниФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛеченияПатологияИнтервютаХранене при...ВидеоХрани и ястияДиетиСпортБотаникаИзследванияЗаведенияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПроизводители