Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Първите екотаксита вече щурмуваха София

Първите екотаксита вече щурмуваха София

Първите екотаксита вече щурмуваха София - изображение
Първите екотаксита вече щурмуваха София. Преди три месеца бяха пуснати първите две зелени коли, а към края на март те вече са 10. "Освен по зеления цвят, те се различават от традиционните таксита с това, че не излъчват вредни емисии във въздуха", обясниха от компанията. Таксата им е малко по-висока от колегите им в жълто - около 10-15 стотинки нагоре. Така дневната тарифа на екоколите е 69 стотинки, а нощната - 89 ст. Вътре обаче имат ектри - не се пуши и има таблет, закрепен на гърба на предната седалка. Така всеки, който седне отзад, може да сърфира свободно в интернет.

Зелените таксита са хибридни - двигателите им се захранват с ток и бензин. Първите 50 километра колата се вози на електричество и от нея не се чува и звук. След това тя преминава автоматично на бензин. Така се зареждат батериите на возилото, които са необходими за електрическия двигател.

Зелените таксита са от модела Тойота Приус. До края на годината те трябва да стигнат 25 бройки. Първоначалната им такса е 50 стотинки, а броячът е напълно изряден, гарантират от компанията. Макар че по закон всички таксита в България трябва да бъдат в жълто, това изискване не важи за тези, които са хибридни или с изцяло електрически двигатели.

Напоследък екоидеята обаче се опитва да пробие във всички сфери и услуги. Още в края на миналата година в София можеха да се видят куриери на колела, които разнасят документи и пратки, без да замърсяват околната среда. Превозвачите копирали идеята, а тя им донесла успех.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлСпортАнкетиСоциални грижиНормативни актовеИсторияПроизводителиРецептиСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияСпециалистиАптекиИнтервюта