Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Първите силиконови импланти за гърди навършиха 50 години

Първите силиконови импланти за гърди навършиха 50 години

Първите силиконови импланти за гърди навършиха 50 години - изображение
Блянът на милиони жени по света - силиконовите гърди, навършват 50 години.През пролетта на 1962 г. Франк Героу, хирург от болницата "Джеферсън Дейвис" в Хюстън, в щата Тексас, и неговият колега Томас Кронин извършват първото поставяне на силиконови импланти в света.

Идеята за тази интервенция е на Героу. Тя му хрумнала, докато стискал пластмасова банка с кръв, която му заприличала на мека женска гръд. Тогава той се запитал дали не е възможно бюстовете да се увеличат чрез някакъв материал.

Първият експеримент бил направен от Героу върху кученцето Есмералда. Тя не отхвърлила силиконовите импланти и така се стигнало до операцията на Тими Джейн Линдзи.По онова време Тими отишла в хюстънската болница, за да поиска премахване на татуировка на гърдата. Героу й предложил експерименталната операция и Тими приела. След два часа гърдите й били по-големи благодарение на Героу и Кронин. Хирурзите, извършили уголемяването на бюста, представили техниката си година по-късно, през 1963 г. по време на конференцията на американското Дружество на пластичните хирурзи във Вашингтон.

Така че годишнината на силиконовите гърди може да се отбелязва два пъти. През годините техниките и методите са се подобрили. Самата Тими днес е на 80 години и разказва, че си дала сметка за ефекта от силикона, едва когато по улиците хората започнали да я заглеждат. Ефектът обаче продължил около 15 години и после гърдите й се отпуснали с напредването на възрастта. Тими обаче не е огорчена от този факт и се радва, че е била своеобразен пионер.

Днес най-много операции за поставяне на силиконови импланти се правят в САЩ, Бразилия и Мексико. В Европа първенец в тази насока е Италия. По брой на силиконови бюстове на глава от населението първенец този път е Бразилия, следвана от Гърция и Италия.

В последно време силиконовите импланти обаче бяха рекламирани със знак „минус" след скандала с некачествените протези на френската фирма Поли имплант протез. Властите в няколко страни препоръчаха на жените с такива импланти да ги махнат, след като във Франция няколко жени се разболяха от различни видове рак след поставянето на протезите. Пряка връзка между силикона и рака не беше установена, но се разбра, че гелът в имплантите на Поли имплант протез не отговаря на стандартите.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниПсихологияИнтервютаНормативни актовеЛайфстайлРецептиЗдравни съветиАлтернативна медицинаМедицински изследванияХранене при...СпециалистиЛеченияКлинични пътекиПроизводители