Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Първите симптоми на варицелата са подобни на грип

Първите симптоми на варицелата са подобни на грип

Първите симптоми на варицелата са подобни на грип - изображение

Като всяко заразно заболяване и при варицелата има цикличност и в определен период може да се натрупат деца без вече изграден имунитет, пояснява колебанията в годините д-р Таня Перчемлиева от РЗИ - Стара Загора. На този етап нямало определено огнище на заразата. Болните са били изолирани в 25 детски заведения в областта и в 14 училища, главно основни. Повечето от тях са в областния град, където живее почти половината население на областта.

По-голямата част от заболелите са хлапета до 7-годишна възраст, а останалите са ученици от началната степен. Инфекцията се предава по въздушно-капков път чрез кашляне, кихане и тесен контакт с болния.

Болестта се предава и чрез предмети прясно замърсени със секрет от обривните мехурчета.

Първите симптоми при варицелата са като при грип - общо неразположение, температура, главоболие. След 2-3 дни се появяват характерните обриви със силен сърбеж. После се образуват мехурчета с бистра течност, които постепенно потъмняват, разпукват и до 7-10 дни се образува коричка.

Обичайно децата преболедуват леко варицелата. Най-честото усложнение обикновено е вторичното бактериално инфектиране на обривните мехурчета при разчесване. Инфекционистите съветват родителите да използват специални детски пудри, които облекчават сърбежа. Понякога, макар и рядко, се образуват и подкожни абсцеси.

За последните три месеца единственият хоспитализиран е възрастен мъж, който в детството си не е преболедувал и не е имал изграден имунитет срещу болестта. "Който не кара варицела и скарлатина в детството, в зрялата възраст ги преболедува много по-тежко", припомня известното правило д-р Перчемлиева.

При постоянните проверки на здравната инспекция в забавачките и училищата с болни от варицела в региона не са констатирани груби нарушения на задължителния санитарни мерки. "Тъй като заболяването се предава по въздушно-капков път главното е изолирането децата, които са били в контакт с болни, в отделна група. Друга важна мярка е задължителният сутрешен филтър при приемането на децата", обяснява д-р Перчемлиева. Повечето болните от варицела се лекуват вкъщи, където също трябва да се спазват карантинните мерки, ако има други деца в семейството. Веднъж преболедувал от варицела, човек си изгражда пожизнен имунитет срещу болестта.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛюбопитноТестовеЗдравни проблемиИсторияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайлПсихологияСпортИнтервютаМикробиологияПрезентацииВидеоАнкети