Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Редовното консумиране на сладко забавя когнитивните способности

Редовното консумиране на сладко забавя когнитивните способности

Редовното консумиране на сладко забавя когнитивните способности - изображение

Редовното консумиране на огромно количество сладкиши забавят когнитивните способности и функции и намаляват осезаемо вниманието и реакциите, информират учени от университета Отаго, Нова Зеландия.

За да се установи въздействието на захарите върху умствените способности, учените са приложили пакет от когнитивни тестове на 49 доброволци 20 минути след консумирането на един от трите вида захар: глюкоза, фруктоза (плодова захар), захароза (рафинирана захар) или изкуствена захар като контрола.

Участниците са били под постоянно наблюдение, следени са и нивата на глюкоза в кръвта им по време на изпитанието. Изпитът е включвал три добре проучени задачи, за които е известно, че се използва префронталния кортекс на мозъка (зоната, която е свързана с висшата мисловна дейност и решаването на задачи).

Установено е, че участниците, които са консумирали напитка с глюкоза или захароза, регистрират по-малко точки на тестовете, за разлика от контролните доброволци, консумирали фруктоза или плацебо. Учените отчитат също, че ефектът на глюкозата и фруктозата е значително по-силен, ако доброволецът е консумирал напитката след 10-часово гладуване.

Специалистите посочват, че човешкото тяло превръща фруктозата и глюкозата в захароза, но фруктозата не преминава през кръвно-мозъчната бариера, за разлика от глюкозата. Клетките на мозъка използват предимно глюкоза, която им осигурява голямо потребление на енергия. Преди тя да премине през кръвно-мозъчната бариера, организмът разгражда захарозата в монозахариди и превръща фруктозните молекули в глюкоза.

Известно е, че глюкозата е важна за нормалното функциониране на мозъка, но бързото повишаване на нивата на кръвна захар може да доведе до когнитивен дефицит. Така например хората с диабет са подложени на по-висок риск от деменция поради нестабилните нива на кръвна захар.

Проучването отбелязват съществен ефект в намаляването на когнитивните способности на човек, след консумацията на сладки храни. Въпреки това предстоят още изследвания, за да се установи кои области на мозъка се променят след консумирането на захар. Това ще позволи да се разбере и как възниква дефицитът на вниманието след консумирането на сладкиши.

Изследването е публикувано в научното списание Physiology & Behavior.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencedirect.com
Снимка: abitidasposa2016.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортЗаболявания (МКБ)БотаникаЛеченияРецептиЛайфстайлХрани и ястия