Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Редовното четене на книги удължава живота до две години

Редовното четене на книги удължава живота до две години

Редовното четене на книги удължава живота до две години - изображение

Четенето на книги удължава живота до две години, твърди ново изследване. Учените, които го провели, установили, че четящите дори половин час на ден, живеят по-дълго, отколкото хората, които не четат или преглеждат само вестници и списания.

Проф. Бека Леви и екипът й проучвали навиците на 3635 души над 50-годишна възраст цели 12 години. Специалистите се съобразили с такива фактори като семейно положение, образование, пол, здравословно състояние и материално положение, съобщава „Обекти“, цитирайки Healthiestblog.

Резултатите сочат, че хората, които четат книги повече от 3,5 ч. на седмица, имат по-голям шанс да удължат живота си. Вероятността от преждевременна смърт при тях е с 23% по-ниска. Нечетящите имат най-нисък процент по отношение на продължителността на живота, интересуващите се само от списания и вестници ги изпреварват с малко и най-облагодетелствани са почитателите на книгите.

Жените, финансово осигурените и висшистите са хората, които са по-склонни да четат книги. Проф. Леви смята, че връзката между продължителността на живота и това занимание са много, но предимно когнитивните ползи оказват най-силно влияние. Учените са публикували своето изследване в Social Science & Medicine.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияАнкетиСнимкиДиетиИсторияСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...