Начало Здравна медиа Любопитно Екология Рекордни нива на въглероден диоксид са отчетени в атмосферата

Рекордни нива на въглероден диоксид са отчетени в атмосферата

Рекордни нива на въглероден диоксид са отчетени в атмосферата - изображение

Нови рекордни нива на въглероден диоксид са отчетени в атмосферата. Концентрацията на CO2 е 403,3 частици на милион в световен мащаб. Това съобщават от Световната метеорологична организация.

Повишените високи нива се дължат и на фактори като човешка дейност, която все повече изхвърля парникови газове в атмосферата и природното явление „Ел Ниньо“, което се е наблюдавало през 2016 година.

Годишният доклад на Световната метеорологична организация посочва, че в момента концентрацията на СО2 надхвърля с 145% нивата на парниковите газове в слединдустриалната ера. Такива рекорди са били регистрирани преди повече от три милиона години. Според анализите на организацията високите нива на въглероден диоксид са предизвикали увеличение на температурите с до 3 градуса, а нивото на морското равнище е било с 20 м. по-високо.

Бързите темпове, с които се увеличават парниковите газове като въглероден диоксид и други химични съединения са предпоставка за възникването на непознати досега изменения на климата. Това ще доведе до сериозни икономически, екологични и здравословни проблеми на световно ниво.

 „Нужни са драстични мерки и ограничаване на въглеродните емисии, защото това води до заплашително увеличение на температурите до края на този век. Ако процесът не се контролира, бъдещите поколения ще се сблъскат с една изключително неблагоприятна планета“, коментира Петери Талас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Сега трябва световна политическа воля и ново чувство за неотложност“, заяви изпълнителният директор на Програмата за околна среда на ООН след публикуването на доклада.

От ООН са категорични, че са нужни драстични мерки за ограничаване на замърсяването и за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: za.linkedin.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСъставкиНовиниЕ-тата в хранитеЛайфстайлИсторияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаЛечения