Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Рискът от инфаркт по време на секс е нищожен

Рискът от инфаркт по време на секс е нищожен

Рискът от инфаркт по време на секс е нищожен - изображение

Да получиш инфаркт по време на секс - това е позната сцена, която обаче се случва по-често в телевизионните мелодрами, отколкото в живота, показва ново изследване на Американската кардиологична асоциация.

Сърдечната атака е късо съединение в електрическата система на сърцето, което става причина и за внезапното му спиране.

"Средно в САЩ само 10 и по-малко процента действително преживяват сърдечен арест", информира Сюмийт Чжоу, ръководител на изследването и професор по медицина в Института за сърдечни заболявания в Лос Анджелис.

Той и колегите му са анализирали данни, предоставени от парамедици, отзовавали се на спешни повиквания, и от медицинските досиета на всички възрастни, починали при внезапен сърдечен арест в Портланд, Орегон, от 2002 до 2015 година.

"Оказа се, че за период от 1 година от приблизително 10 хиляди смъртни случая само 5 или 6 от тях са вследствие на сърдечен арест", пояснява проф. Чжоу. 

За целия 15-годишен период, който учените са обхванали в изследването, са установени общо 4557 внезапни сърдечни ареста. От тях 34 случая или 0,7 процента са настъпили по време на секс или в рамките на 1 час след половия акт. В 32 от случаите засегнатите са мъже. 

Възрастовият диапазон на пациентите, които са претърпели сърдечен арест по време на секс, е 34-83 години, като сред тях е имало и такива, които са страдали от сърдечно заболяване. Само една трета от тези пациенти са получили кардиопулмонална реанимация (животоспасяваща техника, която включва сърдечен масаж, комбиниран с обдишване уста в уста.)

"В подобни моменти партньорът не трябва да се колебае да извърши кардиопулмонална реанимация, тъй като това потенциално ще увеличи шансовете за оцеляване", съветва проф. Чжоу.

"Въпросът, който си задават хората, страдащи от сърдечни заболявания, е дали сексът може да бъде опасен за тях. Е, мисля, че това изследване най-после дава отговор", коментира Майкъл Акерман, професор по медицина, педиатрия и фармакология в клиниката "Майо". По думите му пациентите по-скоро се интересуват какви упражнения могат да правят, колко активни могат да бъдат, но никога не задават директно въпроса, който най-силно ги тревожи, а именно дали сексът ще им навреди.

Преди три години Акерман публикува подобно проучване, което се съсредоточава върху пациенти с генетични сърдечни заболявания. Изследването показа, че когато генетичното състояние се диагностицира и лекува, сексът рядко предизвиква сърдечен арест.

За да потвърдят резултатите от мащабното изследване, учените анализират данни и за 850 хиляди жители на окръг Вентура, Калифорния. Заключението на проф. Чжоу и неговия екип е категорично:

"Рядко се случва сексуалният акт да бъде причина за внезапен сърдечен арест."

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: cnn.com
Снимка: nounsite.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиПатологияНовиниВидеоАлт. медицинаИсторияЛайфстайлИзследванияЛеченияКлинични пътекиАнкетиБотаникаЗдравни проблемиСпортСнимкиПсихологияОрганизацииТестовеФизиологияНаправления в медицинатаСоциални грижиСпециалистиРецептиХранене при...