Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рискът от катаракта е по-голям при страдащите от астма и сенна хрема

Рискът от катаракта е по-голям при страдащите от астма и сенна хрема

Рискът от катаракта е по-голям при страдащите от астма и сенна хрема  - изображение

При хората, които страдат от сенна хрема и астма, е по-голяма опасността да развият катаракта. Това твърди ново изследване, което посочва, че причината и връзката между заболяванията е употребата на стероиди.

Рискът да се появи перде на окото при астматиците и страдащите от сенна хрема, лекувани със стероиди, е 50% според изследователите от Католическия университет в Южна Корея. Назално вдишваните стероиди са препоръчително лечение при упорит и тежък алергичен ринит. Докато орално приеманите противовъзпалителни медикаменти се препоръчват при астма.

Не е ясно как стероидите причиняват катаракта, но това може да обясни връзката между зачервяването на окото при страдащите от тези състояния, се казва още в изследването.

Учените проучили 14 776 южнокорейци, които попълнили въпросници с информация за възрастта, пола, медицинската им история, както и дали пушат и употребяват алкохол. Сред доброволците имало 143 с екзема, 417 били с астма и 1130 страдали от сенна хрема.

Въпреки че при екземата също се използват локални стероиди, изненадващо за специалистите тя не е свързана с катаракта. Обяснението може би е в това, че се третират участъци от кожата, които са далеч от очите.

Друго успокоение е, че употребата на стероиди за инхалация при деца не води до офталмологични усложнения. Не се наблюдават нежелани реакции при тях няколко години след използването на този вид лекарства.

Учените не са открили никаква връзка между астмата, алергичния ринит и екземата с глаукомата, която е увреждане на оптичния нерв вследствие увеличаване на налягането вътре в окото.

Изследването е публикувано в Journal of Dermatology.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: morelaokulisti.si

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияАлт. медицинаХранене при...ВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпорт