Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Самотата може да е причина за появата на диабет тип 2

Самотата може да е причина за появата на диабет тип 2

Самотата може да е причина за появата на диабет тип 2 - изображение

Скорошно проучване разкрива наличието на връзка между самотата и появата на диабет тип 2. Въпреки че са известни някои генетични и породени от начина на живот фактори, които увеличават риска от развиване на заболяването, все още не са ясни точните механизми, по които става провокирането му.

Направени са много изследвания върху ролята на социалните отношения и елементи като причина за появата на диабет тип 2. Фактори като стрес и липса на емоционална подкрепа са едни от главните заподозрени.

Изследователи от Медицинския център на Маастрихтския университет в Холандия анализирали базата данни на готово проучване за хора с диабет тип 2. Целта им била да определят точно какви характеристики на социалната изолация могат да предизвикат заболяването.

Специалистите разгледали информация за 2861 пациенти, една трета от които били диагностицирани с диабет тип 2 преди или по време на изследването. Участниците били на възраст между 40 и 75 г.
Всеки един от тях отговарил на въпросник, давайки изчерпателни отговори относно кръга от приятели, честотата, с която общуват с тях, както и на какво разстояние живеят.

Резултатите от анализа показали, че колкото по-малко приятели има човек, толкова е по-застрашен от появата на диабет тип 2 или ако вече го има, липсата на другари е изиграла голяма роля. При жените от съществено значение е колко близо живеят приятелите и роднините им. Ако са наблизо, рискът да развият заболяването е по-малък. Същото важи и за мъжете, които не живеят сами. Дори наличието на съквартирант ги предпазва от коварната болест.

Нашите открития подкрепят идеята, че премахването на социалната изолация може да помогне да се предотврати развитието на диабет тип 2“, заявява Стефани Бринкуес от Маастрихтския университет. Все още не е ясно защо самотата се отразява по този начин на здравето на човек. Съветите на специалистите са застрашените да завързват нови приятелства, да се включат в клубове, доброволческа организация или спортен клуб.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: macleans.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиХранене при...ИсторияПатологияИнтервютаАнкетиХрани и ястияВидеоТестовеСпортДиетиБотаникаЛеченияОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиАлт. медицинаПроизводители