Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Самотата увеличава риска от повторна поява на рак на гърдата

Самотата увеличава риска от повторна поява на рак на гърдата

Самотата увеличава риска от повторна поява на рак на гърдата - изображение

Самотните жени, които са преборили рака, на 60% умират от рецидив на болестта, в сравнение с тези представителки на нежния пол, които са социално по-активни, съобщават американски изследователи.

Изследване с участието на почити 10 000 пациентки е показало, че социалната изолация на жените с 40% увеличава риска от рецидив на рака. Позитивни фактори са наличието на съпруг/приятел, отговорността към различни мероприятия и дейности, социалната ангажираност.

Според проведено изследване в продължение на 10 години след поставена диагноза са регистрирани 1 448 случая на рецидив на рака на гърдата, 1 521 смъртни случаи, 990 от които от рак на гърдата. Общият риск от възвръщане на заболяването се характеризира с 16%, а смъртността от рак на гърдата – 11%. При самотните жени този риск е особено висок.

Специалистите отбелязват, че лекарите трябва да напътстват дамите, победили рака, да водят по-активен начин на живот и да развиват своите социални контакти. Тези жени не трябва да остават самотни, а да се стараят да общуват повече с приятели. Това оказва пряко въздействие на риска от повторно проявление на коварната болест и последиците от нея.

Снимка: Mosthappy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниИсторияАнкетиБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки