Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Сауната понижава риска от деменция при мъжете

Сауната понижава риска от деменция при мъжете

Сауната понижава риска от деменция при мъжете - изображение

Сауната понижава риска от деменция при мъжете с 66 процента, твърдят учени от Университета на Източна Финландия. Изводът им е направен на база данни от изследване, продължило 20 години.

В мащабното проучване са участвали над 2 хиляди мъже на средна възраст, живеещи в Източна Финландия. Доброволците били разделени на три групи според навиците им за - мъже, посещаващи сауна веднъж в седмицата, мъже, посещаващи сауна 2 или 3 пъти в седмицата и такива, които посещават сауна от 4 до 7 пъти седмично.

След анализ на данните учените стигнали до извода, че колкото по-често се посещава сауна, толкова по-лесно е да се поддържа здрав дух в по-напреднала възраст. Сред мъжете, които обичат да ходят на сауна 4 или 7 пъти в седмицата, опасността от развитие на деменция е 66 процента по-ниска, а с 65 процента по-нисък е риска от развитие на Алцхаймер в сравнение с мъжет, които посещават сауна една веднъж седмично.

Екипът припомня, че предишни изследвания са показали, че честото посещение на сауна значително понижава и риска от внезапен сърдечен удар, както и риска от смърт вследствие на коронарна болест на сърцето и други сърдечносъдови заболявания.

"Сауната може да защити сърцето и паметта. Знаем, че сърдечносъдовите болести засягат и мозъка, а чувството за пълен покой и благодат, докато сме в сауната, има своята положителна роля", заяви ръководителят на научните изследвания проф.Джари Лауканен.

Той допълни, че предстои да бъде проучен точния механизъм, по който сауната действа на човешкия организъм така благотворно.

Снимка: bluelifemasajspa.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортИсторияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниПсихологияАлтернативна медицинаМедицински изследванияБотаникаЛечения