Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Светлинна терапия помага на недоносени да се развият по-добре очите им

Светлинна терапия помага на недоносени да се развият по-добре очите им

Светлинна терапия помага на недоносени да се развият по-добре очите им - изображение

Учени установиха, че е възможно да се прилага светлинна терапия, за да се помогне на недоносените бебета да развият своето зрение и да избегнат евентуални усложнения с него. Изследователи от Медицинския център на Детската болница в Синсинати открили зависима от светлината молекулна пътека, която регулира развитието на кръвоносните съдове в окото.

Новият молекулен процес, наречен опсин 5-допаминов път, помага да се осигури подходящо балансирано развитие на кръвоносните съдове в окото, за да се подготви за зрителната функция. Процесът може да бъде нарушен при преждевременно родените бебета. Специалистите търсят начини за предотвратяване или лечение на очните заболявания ретинопатия при недоносеното и късогледство (миопия). "Нашето проучване показва, че опсин 5-допаминовият път е вероятно част от светлозависим процес при състояния като миопия, която в момента е световна епидемия", казва Ричард А. Ланг, главен автор на изследването. Откритието дава възможност на учените да използват излагането на светлина като лечение на ретинопатия при недоносеното или при хора с късогледство.

Изследователите приложили различни научни методи за проучване на развитието на очите и влиянието на опсин 5-допаминовия път при мишки. По време на следродилното развитие на очите им ембрионалната мрежа от хиалоидни кръвоносни съдове регресира в процес, който изисква прецизно време, за да могат гризачите да развият визия с висока острота. Учените установяват, че развитието на постнаталното око зависи от светлинните реакции в ретината, които се контролират от опсин 5 - протеин, изразяващ се в специални фоторецепторни клетки в ретината. Опсин 5 и невротрансмитерът допамин, който подпомага регресията на кръвоносните съдове, работят в унисон, за да регулират балансираното съдово развитие на окото.

За да покажат какво ще се случи без балансиращото влияние на опсин 5, учените проучват генетично модифицирани мишки, които не излъчват протеина в ретината. Загубата на опсин 5 при повишени допаминови нива в стъкловидното тяло на окото предизвиква хиалоидните кръвоносни съдове във все още развиващите се очи да регресират много бързо. По този начин се възпрепятства нормалното развитие на зрителните органи.

Специалистите използвали 380 нанометра виолетова светлина, за да тестват влиянието на светлинната симулация и за да активират сигнализирането чрез опсин 5. Това понижава нивата на допамин в окото и предизвиква други молекулярни промени, които помагат за възстановяването на правилните времеви сигнали, необходими за подходящо балансирано съдово развитие.

Предишни проучвания показват, че виолетовата светлина и допаминът могат да бъдат ключови регулатори за развитието на очите. Настоящите резултати от изследването изискват допълнителни проучвания, за да станат клинично релевантни за хората. Но показват, че балансираната координация на опсин 5-допаминовия път е важна за здравословното развитие на очите при бебета мишки и вероятно при новородените на хората.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлИсторияФизиологияХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеИзследванияБотаникаОрганизацииРецептиЛеченияСпециалистиЗаведения