Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Сгответе с Боби: Пиле по градинарски

Сгответе с Боби: Пиле по градинарски

Сгответе с Боби:  Пиле по градинарски - изображение
  В края на зимата вече всеки един от нас е изтощен от студа и липсата на достатъчно слънчеви часове, които да ни зареждат с енергия. Ето защо е важно да приемаме витамини във всякаква възможна форма, а ако те са натурални и природосъобразни - още по-добре. А какво по-добро от това да включим повече плодове и зеленчуци в менюто си.

  Първото ми кулинарно предложение за вас е с пилешко месо с био-зеленчуци, които са толкова популярни в момента, а имайки предвид какво се говори за останалите зеленчуци е добре до колкото е възможно да се насочим към тях. Освен това се постарах да намеря цяло пиле от свободно гледани кокошки. Характерно за свободно гледаните пилета е това, че движейки се повече тяхната мускулатура се развива по-добре и съответно, ако не ги готвите достатъчно дълго, месото им ще бъде по-жилаво от това, на което сте свикнали. Затова е необходимо да се въоръжите с търпение за приготвянето на това ястие, освен ако не готвите в тенджера под налягане, където този процес се ускорява. Ще нарека днешното предложение "Пиле по градинарски", може би сте срещали подобно в някои заведения, но те най-вероятно не са използвали същите продукти като мен. И така, ето какво ви е нужно:

     Необходими продукти:

- 1 цяло пиле - около 1.400 кг - органично или свободно гледано, това разбира се е препоръчително, а не задължително;

- 3 стръка селъри - селърито е вид целина. В магазините се продават стъбла от селъри, които могат да се консумират и сурови, като имат много свеж и приятен вкус. Не са много скъпи, а и могат дълго да се съхраняват в хладилник. По-важното е, че зеленчукът е богат на витамини А, С и К, а също и на диетични фибри;

- 2 глави лук;

- 2 големи моркова;

- 100 гр. целина - приблизително ¼ глава целина - толкова е богата на витамин С, че дори може да лекувате настинка с нея, а нещо, което поне аз наскоро открих е, че е богата и на "силиций", който е полезен за артериите, за всички свързващи тъкани, а също така и за ставите;

- 4 средно големи картофа;

- 7-8 гъби печурки;

- сол на вкус - за предпочитане по-малко и то калиева, а не натриева;

- микс от пипери - черен, бял, зелен и розов - не смлян, а на зърна. Поне 20 зрънца.

     Начин на приготвяне:

    Като за начало трябва да се захванем с транжиране на пилето. Ако имате кухненска ножица, я използвайте, за да ви е по-лесно да разделите пилето на поне 6-7 парчета - бутчета, крилца и филе. Ако имате достатъчно голяма тенджера, може да сварите и цялото пиле, а след това да го направите на порции. Загрейте около 1,5 л. вода в достатъчно голяма тенджера и след като заври поставете вътре месото, зърната пипер и солта. Варете така около 40 минути. През това време ще подготвим зеленчуците. Картофите обелваме и нарязваме на едро. Морковите и лука също, а селърито само измиваме хубаво и отново нарязваме на едро. Целината може още сега да поставите при пилето, не е необходимо да я режете. Ако използвате цяла, малка глава то трябва само да я обелите и измиете.

  След като минат 40-те минути, извадете парчетата пиле (без бутчета и крилца) и добавете в тенджерата подготвените зеленчуци. Ако е необходимо да доливате вода, то ползвайте предварително кипната, за да не спирате процеса на варене. Пилешкото, което извадихте, оставете да изстине, след което обезкостете и оставете на една страна. Сега оставете месото и зеленчуците да се варят на по-бавен огън без да захлупвате (за да запазим свежите им цветове) за още около 30 минути. 10 минути пред да изтече това време включете фурната да загрее до 250 градуса, а когато пилешкото е готово го поставете в тавичка заедно с всички зеленчуци и част от бульона, след което запечете за около 20 минути.  Може да добавите и месото, което обезкостихте или да го използвате за вкусна пилешка супа.

  Останалата част от бульона оставете да изстине и може спокойно да замразите, и използвате за следващ път. По този начин ще имате истински пилешки бульон, без консерванти и то само от органични продукти. Няма нищо общо с нито един вид бульон на кубчета. След готовност на ястието, консумирайте приятно топло и се насладете на свежия и пролетен вкус, който то има. Добър апетит!

 

За Framar.bg:

Още по темата:

2.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлНовиниНормативни актовеСнимкиРецептиИсторияСпортБотаникаДиетиСоциални грижиАнкетиСтатистически проучванияФизиологияИнтервютаПсихологияОрганизацииАлт. медицинаЗаведенияПроизводителиТестовеОбразованиеОткритияКлинични пътеки