Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Силният шум вреди на здравето на сърдечния мускул

Силният шум вреди на здравето на сърдечния мускул

Силният шум вреди на здравето на сърдечния мускул - изображение

Силният шум вреди на здравето на сърдечния мускул и хората, които се отличават с повишена чувствителност към него е добре да следят за здравето на сърцето си, съобщават учени от Швеция.

В експериментален проект са участвали 110 мъже и жени. Доброволците са носили със себе си постоянно преносими апарати за отчитане на сърдечния ритъм. Учените са стигнали до заключението, че фоновия шум оказва крайно негативно влияние на състоянието на сърцето. Авторите обясняват, че в шумна среда се намалява способността на миокарда, за да се адаптира към околната среда - променя се ритъмът в отговор на въздействието на всеки фактор.

Експертите отбелязват фактът, че сърцето губи способността си да "превключи", което се явява основен рисков фактор за инфаркт. Това качество на индивидуална непоносимост към шум се усложнява постепенно и хората, податливи на външен шум, е необходими да се отнасят по-отговорно за здравето на сърцето си.

Интересен е фактът, че сърцето може да пострада при неголямо ниво на шум според експертите.
"Ние оценявахме нивото на шума, който обкръжава доброволците в изследването. Оказа се обаче, че ритъмът на сърцето се ускорява вече при ниво на шум от 65 децибела, което съответства на гръмък разговор", обясняват медиците.

Снимка: NI Community-National Instruments

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноТестовеЗдравни проблемиАлтернативна медицинаНовиниБотаника