Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Силно ароматизираните козметични продукти причиняват мигрена, екзема и астма

Силно ароматизираните козметични продукти причиняват мигрена, екзема и астма

Силно ароматизираните козметични продукти причиняват мигрена, екзема и астма - изображение

Повече от една четвърт от хората реагират зле и страдат от нездравословни последици след досега си с химикалите, които се съдържат в спрейове и дезодоранти. До такъв извод достигнали австралийски учени, които изследвали 1100 души.

Учените открили, че 26 на сто докладват за астматични кризи, мигрена и кожни проблеми след употребата на дезодоранти, ароматизатори и почистващи препарати. Проф. Ан Стейман от Мелбърнския университет коментира, че хората непрекъснато са изложени на тези химикали и не осъзнават, че те им влияят, докато не стане твърде късно. След това започват да проявяват чувствителност към химикали. Специалистите установили досега, че за последните 16 години броят на хората, които имат такава диагноза, се е повишил четирикратно. Новото проучване добавя още 13% новодиагностицирани.

295-ма от 1137 души твърдят, че са изпитали физически реакции към химикалите. Близо 60% от участниците признават, че им се е наложило да се откажат от посещенията в обществените тоалетни заради използваните там аромати. А повече от 145 диагностицирани пациенти казват, че вече не могат да се мият с ароматни сапуни.

Новото изследване е провокирано от данни за скочили продажби на продукти за интимна хигиена и по-специално от информация, че продажбите на скротални дезодоранти с всякакви аромати са скочили с 2000% за 7 години. Обяснението е, че това се дължи на възхода на метросексуалността, при която мъжът обръща внимание на личния си външен вид.

Но експертите предупреждават, че употребата на силно миришещи продукти може да доведе до кожни проблеми, включително екзема.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: fashionbeans.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...СпортИсторияЛеченияБотаникаЛайфстайл