Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Синдромът на дефицит на внимание се среща и при възрастните

Синдромът на дефицит на внимание се среща и при възрастните

Синдромът на дефицит на внимание се среща и при възрастните - изображение

Синдромът на хиперактивност и дефицит на вниманието (ХАДВ) не засяга само децата. Между 30% и 70% от тях продължават да проявяват симптомите и в зряла възраст. Статистиката посочва и че по-видими проявления на емоционално-поведенческо нарушение се наблюдават при възрастни, които не са били диагностицирани с ХАДВ като малки.

Синдромът на дефицит на внимание може да доведе до проблеми на работното място или в личните взаимоотношения. Много възрастни не осъзнават, че имат ХАДВ и че това може да е причината да не са успешни в различни аспекти на живота си.

Симптомите при възрастните се проявяват по-различен начин, спрямо тези при децата. Постоянното закъсняване за работното място или за важни събития е един от сигурните белези. Дори когато осъзнават как това влияе спрямо целите, които си поставят, хората с ХАДВ просто никога не успяват да стигнат навреме.

Още един отличителен белег на заболяването е трудното фокусиране върху само една задача. Това е особено опасно, когато човек шофира, например. Изследванията сочат, че хората с ХАДВ е по-вероятно да обичат високите скорости, да са участници в пътни инциденти и да губят книжката си.

Възрастните с ХАДВ често имат проблеми при приоритизирането, стартирането и приключването на възложените им задачи. Те са склонни да бъдат дезорганизирани, неспокойни и лесно се разсейват. Някои от хората със синдрома имат затруднения да се концентрират, докато четат. Невъзможността да останат фокусирани и да изпълняват задълженията си често е пречка за кариерата, амбициите и взаимоотношенията им.

Задържането на едно работно място също често е проблем за възрастните със синдрома. Те често са неспособни да изпълнят възложените им задачи, да се вслушват в наставления, да са организирани или да се справят с крайните срокове. Често допускат грешки от невнимание и са склонни да протакват. Проучване в САЩ посочва, че само половината от хората с ХАДВ са назначени на пълно работно време, като заплащането при тях е и по-ниско.

Често проблемите със самоконтрола също се дължат на ХАДВ. Това води до трудности с контрола на гнева, импулсивно поведение и до необмислени, обиждащи изказвания. Много от възрастните, страдащи от заболяването, проявяват симптоми на депресия, тревожност или обсесивно-компулсивно разстройство. При тях се увеличава и вероятността да са активни пушачи или да злоупотребяват с наркотици.

Някои от хората, страдащи от ХАДВ имат склонност да са хиперфокусирани, но само когато това е свързано с дейност, която им носи удоволствие. Когато намират задачите за скучни, обаче, те са неспособни да се съсредоточат. Те често неглижират по-важните неща като да изготвят списък за пазаруване или да попълнят работна документация, за да отделят повече време на любимите си активности.

В ежедневието ни днес изглежда, че всички можем да извършваме повече от една дейност наведнъж - отговаряме на имейли, обаждания и държим смартфона под око, докато се справяме с бързите темпове на работата в офиса. Всичко това е достатъчно разсейващо и все пак повечето хора успяват да се фокусират върху отговорностите си. Ако имате ХАДВ, обаче, това разпиляване води до неспособност да изпълнявате домашните и работните си задължения.

Емоционално-поведенческото нарушение води до проблеми във взаимоотношенията с останалите, включително във връзките и брака. За хората със заболяването е трудно да запомнят важни дати като рождени дни и годишнини или ангажименти като да платят навреме наема и сметки или просто обещанието да помагнат с домашните задължения. Синдромът е свързан и с по-лесна избухливост и безразсъдно поведение. Ето защо разделите и разводите са по-често срещани при страдащите от заболяването.

Установено е, че при хората със синдрома химикалите в мозъка, наречени невротрансмитери са по-малко активни в зоните, отговарящи за концентрацията. Но учените все още нямат отговор на въпроса какво точно причинява ХАДВ. Една от хипотезите е, че това е генетично заболяване, тъй като често засяга повече от един член на семейството. Изследванията често свързват проявата на синдрома и с употребата на цигари и алкохол по време на бременността.

Невинаги обаче невъзможността да се концентрирате и постоянното неспокойствие са признаци за синдрома на дефицит на внимание. Тези симптоми са често срещани и при други състояния. Влошената памет и концентрация често са признак за депресия. Безпокойството и постоянната напрегнатост могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза или на вид тревожно разтройство.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: webmd.com
Снимка: understandingrelationships.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛайфстайл