Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Сканирането на мозъка след раждане може да определи риска от нарушения в развитието при недоносени деца

Сканирането на мозъка след раждане може да определи риска от нарушения в развитието при недоносени деца

Сканирането на мозъка след раждане може да определи риска от нарушения в развитието при недоносени деца - изображение

Преждевременно родените бебета са изложени на повишен риск от нарушения в развитието. Навременното откриване на тези проблеми ще позволи да се започне лечение по-рано. Сканирането на мозъка след раждане може да определи риска от нарушения в развитието при недоносени деца, съобщават канадски учени.

Лишаването на мозъка от кислород (хипоксия) е една от най-често срещаните мозъчни патологии при недоносените бебета, което причинява увреждане на бялото вещество. Бялото вещество се състои от влакна, които свързват различни части на мозъка. Увреждане на бялото вещество нарушава сигнализацията в мозъка и между мозъка и други органи.

Канадски учени са проследявали група от недоносени бебета повече от 7 години. На 58 деца, родени преждевременно, след раждането е направен ядрено-магнитен резонанс. Когато участниците са навършили 18 месеца, изследователите са оценили тяхното мислене, двигателната функция и нивото на развитие речта.

Специалистите откриват, че колкото повече центрове на увреждането на мозъка е имало при децата, толкова по-висок е рискът от двигателни нарушения на възраст от 18 месеца. В допълнение по-голямото количество на увреждания в предния дял на мозъка увеличава вероятността от проблеми с мисленето. Специалистите поясняват, че мястото на увреждането играе важна роля. При децата с множествено повреждания в предния дял се увеличава риска от проблем с мисленето на 79% повече. Рискът от двигателни нарушения се увеличава с 64% повече, в сравнение с деца, които нямат такива увреждания.

Снимка: oceanoatlantico.org


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиПсихологияСпортЗдравни съветиОрганизацииИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаникаХранене при...ПатологияФизиологияАлтернативна медицинаИсторияМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалисти