Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Следенето на движенията на плода от бременните не намалява риска от раждане на мъртво дете

Следенето на движенията на плода от бременните не намалява риска от раждане на мъртво дете

Следенето на движенията на плода от бременните не намалява риска от раждане на мъртво дете - изображение

Насърчаването на бременните жени да следят движенията на плода и дали са налични не намалява риска от раждане на мъртво дете. Това показва проучване, направено от учени от Института за медицински изследвания в Единбург. „Ние не можем да разчитаме на осведомеността за намалените движения на плода като стратегия за редуциране на мъртвородените деца“, казва д-р Джейн Е. Норман.

Програмите за превенция на раждане на неживо дете често съветват бременните да се пазят от намаляване на движенията на плода, макар че няма доказателства подобно наблюдение да понижава риска от мъртво раждане.

Първоначално Норман и нейните колеги предоставили онлайн пакет за обучение в 33 болници в Обединеното кралство и Ирландия. Листовките били предназначени за лекарите и бременните жени и обяснявали как да се следи за намалено движение на плода. Брошурата инструктирала бъдещите майки, които били около 20-та гестационна седмица, да следят за промени в движенията, започващи от 24-та седмица, и да потърсят незабавно консултация, ако забележат изменения след 28-та седмица.

Между 2014 и 2016 г. авторите на проучването събрали данни за 157 692 бременности преди раздаването на обучителния пакет и за 227 860 след неговото предоставяне. На всеки 1000 бременности имало приблизително 4 мъртвородени деца в или през 24-та седмица, с или без специални съвети за наблюдение на движенията на бебето.

Към днешна дата не е доказана връзка между раждането на мъртво дете и намаленото фетално движение. Като се има предвид размера на изследването и факта, че констатациите съвпадат с друго голямо проучване, специалистите са на мнение, че експертите трябва да преразгледат настоящите насоки за мониторинг на движенията на плода при превенцията от мъртво раждане.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛеченияЛюбопитноФизиологияСпортЗдравни съветиЛайфстайлСпециалисти