Начало Здравна медиа Любопитно Екология Смъртта на черноморските делфини е от морбили

Смъртта на черноморските делфини е от морбили

Смъртта на черноморските делфини е от морбили - изображение

Зачестилите смъртни случаи на черноморски делфинчета се дължат на заразното заболяване морбили. Това стана ясно през пролетта на тази година в констатация на италиански специалист, извършил редица изследвания и аутопсии. Информацията е подадена от бившия министър на МОСВ Ивелина Василева. Тя отправи запитване на 30 юни до министъра на околната среда и водите Нено Димов в рамките на парламентарния контрол. Въпросът е основно предоставяне на подробности по заключенията на италианския специалисти във връзка със смъртта на делфините и актуална информация за ситуацията през 2017 година, предаде Actualno.

Италианският учен от университета в Падуа бе ангажиран по покана на МОСВ и по препоръка на АКОБАМС да установи причината за смъртта на морските бозайници. През последните години бяха регистрирани редица случаи на умрели делфини по черноморието, което предизвика сериозно притеснение сред обществото и институциите поради липсата на потвърдено научно заключение.

Трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала са защитен вид и съгласно закона е забранено преследването им, избиването и обезпокояването им. Намерените мъртви екземпляри се взимат само по утвърдена процедура от компетентен орган.

Очакват се подробности около заразяването на делфините с морбили, причини, следствия и предприеманае на адекватни мерки от страна на институциите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: koralbeach.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлБотаникаАлт. медицинаЗдравни проблемиВидеоХранене при...ИнтервютаИсторияЛеченияСоциални грижиПатологияПсихологияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалисти