Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Спермата вероятно е частично отговорна за настъпването на спонтанен аборт

Спермата вероятно е частично отговорна за настъпването на спонтанен аборт

Спермата вероятно е частично отговорна за настъпването на спонтанен аборт - изображение

В проучванията на аборта и повтаряща се загуба на бременност често се забравя факта, че мъжките полови клетки допринасят за половината от генетиката на бременността. Все повече изследвания разкриват, че е погрешно схващането, че износването на бебето до термина е изцяло женски проблем.

Проучвания показват, че 60% от спонтанните аборти са причинени от генетични проблеми и предположението е, че мъжката сперма също е частично отговорна. Изследвайки качеството на материала на 50 мъже, чиито партньори са преживели 3 или повече последователни спонтанни аборта, ново изследване предлага още повече доказателства, че спермата с лошо качество може да бъде важен рисков фактор за повтаряща се загуба на плода.

Учените сравнили спермата им с тази на други 60 души, чиито половинки не са преживели спонтанно прекъсване на бременността. Установили, че първите участници имат двойно повече увреждане на ДНК в своя материал.

„Традиционно лекарите са фокусирани върху жените, когато търсят причините за повтарящ се спонтанен аборт. Здравето на мъжете и на тяхната сперма не са анализирани“, казва водещият автор на изследването Чейна Джаясена, експерт по репродуктивна ендокринология и андрология в Кралския колеж.

Това проучване дава все повече доказателства, които сочат, че здравето на спермата диктува здравето на бременността. Предишни изследвания например показват, че материалът на мъжа има важна роля за формирането на плацентата, която е от решаващо значение за снабдяването с кислород и с хранителни вещества на плода.

Разработката на Джаясена е първата, която оценява хормоналното и метаболитно здраве на спермата. Въпреки че размерът на проучената извадка е малък, констатациите дават на специалистите няколко важни следи. Авторите предполагат, че увреждането на спермата може да бъде предизвикано от реактивни кислородни видове (ROS), открити в течността, в която се намира материалът. Тези молекули обикновено са полезни, те го предпазват от бактерии и други инфекции. Но ако концентрацията им стане прекалено висока, може да причини значителни щети.

Изследователите открили в спермата на мъже, чиито партньорки са претърпели спонтанен аборт, 4 пъти повече от тези молекули. И докато учените все още не са сигурни защо се получава така, това е един от най-важните досега компоненти, които могат да дадат отговор за повтарящите се загуби на плода.

Известно е, че затлъстяването и напредналата възраст могат да намалят здравето на спермата. Затова изследователите проучват дали някой от тези фактори може по някакъв начин да предизвика пролиферация на въпросните молекули. Участниците в проучването, чиито половинки са преживели спонтанни аборти, били малко по-възрастни и с наднормено тегло в сравнение с контролите.

„Сега осъзнаваме, че и двамата партньори допринасят за повтарящи се спонтанни прекъсвания на бременността. Можем да се надяваме да получим по-ясна картина на проблема и да започнем да търсим начини за гарантиране на зачевания, които водят до здраво бебе“, завършва Джаясена.

Изследването е публикувано в Clinical Chemistry.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлТестовеНормативни актовеЗдравни съветиФизиологияНовиниАнатомияЛеченияИзследванияСнимкиСоциални грижиАлт. медицина