Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Спонтанните аборти се случват много по-често, отколкото предполагаме

Спонтанните аборти се случват много по-често, отколкото предполагаме

Спонтанните аборти се случват много по-често, отколкото предполагаме - изображение

Проучване показва, че абортите се случват много по-често, отколкото жените съзнават. То е направено от Уилям Ричард Райс от Калифорнийския университет в Санта Барбара, който анализирал многобройни изследвания и здравни база данни.

Според специалиста повечето случаи са, когато жената дори не знае, че е била бременна и е направила аборт, тъй като повечето спонтанни прекъсвания на бременността стават през първите 12 седмици.

Предишни проучвания сочат, че спонтанните аборти са между 10 и 20 на сто, т.е. 1 на 4 потвърдени бременности. Разбира се данните няма да са еднакви за различните региони, социално-икономическият статус също е от значение. С напредването на възрастта опасността от прекъсване на бременността се увеличава.

Изследване, направено в Дания в периода 1978-1992 г., показва, че от 1 221 546 бременности процентът на спонтанните аборти е 13,5. Според анализа на Райс тъй като честотата на спонтанните аборти се покачва с възрастта, броят им е много по-голям от броя на живородените. Това е нормално, а не аномалия по думите на еволюционния генетик. Твърдението му се потвърждава от статистиката както за бременностите, така и от тази за ин витро процедурите. Данни за 2014 г. сочат, че от 284 ембриона с нормален хромозомен набор 151 имали нарушения в броя на хромозомите, което прави 53,2%. Това е най-честата причина за спонтанен аборт, която се случва в 50 на сто от случаите, като опасността от нея нараства с възрастта.

На база на тази информация специалистът изчислил, че жените в Дания имат средно 1,7 раждания и 2,1 спонтанни аборта през живота си. Исторически факти показват, че мормоните в Америка имали средно 8 раждания и 16,8 спонтанни аборта през 19 в. Райс прави два извода от тези данни – че спонтанният аборт е „естествена и неизбежна част от човешката репродукция във всички възрасти“ и че колкото са по-достъпни средствата за контрол върху раждаемостта, толкова ще намалее броят на спонтанните аборти, които ще преживее една жена през живота си. Използването на контрацепция редуцира възможността от прекъсване на бременността и риска от спонтанен аборт.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: biorxiv.org, nauka.offnews.bg
Снимка: minezone.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина