Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Страдащите от Паркинсон могат да бъдат облекчени с малки дози кофеин

Страдащите от Паркинсон могат да бъдат облекчени с малки дози кофеин

Страдащите от Паркинсон могат да бъдат облекчени с малки дози кофеин - изображение
Кофеинът в кафето и други напитки може да помогне на пациенти с болестта на Паркинсон, като облекчи болезененото им състояние, установиха канадски учени от Университета Макгил в Монреал.

В течение на шест седмици те са наблюдавали състоянието на 61 души на възраст около 60 години, страдащи от тази болест. Участниците в експеримента са били разделени на две групи. Едната от тях е приемала сутрин и след обяд таблетки с кофеин, а другата - не. През първите три седмици дозата е била 100 грама, което примерно се равнява на еквивалента кофеин в една чашка кафе, след това тя е повишена до 200 грама.

След приключване на изследването пациентите, приемащи кофеин, са подобрили своето състояние, макар и незначително. "Разликата не е голяма, но този незначителен напредък може съществено да промени живота на пациентите", заяви ръководителят на научния проект Роналд Постум.

Той добави, че за момента е твърде рано да преписваме лечебни свойства на кофеина и кафето. Предстои да се проучат редица въпроси свързани с индивидуалната реакция на подобен тип лечение.

"А ако кофеинът повлияе на пациентите в дългосрочна перспектива? Не съм сигурен, че знаем още отговора на този въпрос", признава ученият.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИнтервютаЗдравни съветиЛеченияХранене при...Научни публикацииСнимкиЗдравни проблемиВидеоИсторияСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаБотаникаЛайфстайлПсихологияЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиДиетиГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината