Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха лимонада със система от сензори и електроди

Създадоха лимонада със система от сензори и електроди

Създадоха лимонада със система от сензори и електроди - изображение

Специалисти от Националния университет в Сингапур създадоха лимонада със система от сензори и електроди. Учените успяха да пренесат киселият вкус и вида на напитката в свой интересен експеримент.

Специалистите  са използвали сензори за създаване на цвета и киселинността на напитката. Това бе предадено дигитално в чаша с вода. С осветление бе възпроизведен и цветът.

При отпиване от специалната чаша, езикът на човек усеща електрически стимули, които симулират вкуса на напитката. Свето излъчващи диоди възпроизвеждат цвета.

Специалистите са направили експеримент с 13 души, които е трябвало да отпият от изкуствено създадената напитка. Доброволците не са знаели какво точно консумират. Според повечето участници истинската лимонада притежава по-кисел вкус, но виртуалната лимонада изглеждала по-кисела поради външния цвят на напитката.

Амол Бхондекар от екипа пояснява, че технологията е в процес на разработка. Учените признават, че все още не може да се изпрати дигитално пълният вкусов набор на напитката.

Предстоят още изпитания в насока на симулиране на обонянието на питието. Авторите на иноваторския експеримент обаче загатват, че разработват специален коктейл с миризма, цвят и вкус.
Според специалистите това ще позволи на хората да консумират подсладени напитки, които  са им забранени.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ClickHowTo

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлНовиниИсторияПсихологияСпортЛюбопитно